Vijest
09.10.2023

Promovirana 14. generacija studenata diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu

U Dvorani A1 u Regionalnom centru za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL u ponedjeljak 9. listopada 2023. dodijeljene su diplome studentima diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije.

Četrnaestoj generaciji studenata toga diplomskoga studija diplome je uručio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić. Svečanosti su nazočili izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Fabien Guillaume Edmond Fieschi, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, dekan Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mirko Planinić, obnašateljica dužnosti dekanice Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Branka Levaj, koordinator studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Igor Stuparević te koordinatorica studija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu prof. dr. sc. Višnja Besendorfer. Diplomantima i uzvanicima na svečanosti online se obratio i koordinator studija na Sveučilištu u Orléansu prof. dr. sc. Jozef Hamacek.

Čestitavši diplomantima, rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić istaknuo je kako studenti Prirodoslovno-matematičkoga i Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu godinama kontinuirano iskazuju zanimanje za ovaj studij te posebno naglasio izvrsnu suradnju sa Sveučilištem u Orléansu i Veleposlanstvom Republike Francuske. „Danas vam prije svega želim čestitati na vašem odabiru ovoga diplomskoga studija, na vašoj znatiželji, hrabrosti i volji da studirate u dvjema zemljama, te usko surađujete s profesorima s dvaju sveučilišta“, rekao je rektor Lakušić.

Skupu se potom online obratio prof. dr. sc. Jozef Hamacek sa Sveučilišta u Orléansu koji je rekao kako se nada da je za diplomante iskustvo studiranja u Francuskoj bilo pozitivno i da će ono pridonijeti razvoju njihovih profesionalnih karijera. „Osim znanja koje ste stekli na ovome studiju, nadam se da ste uživali u okruženju Sveučilišta u Orléansu, ali i francuskoj kulturi, te upoznali kolege s našega Sveučilišta s kojima ćete ostati i dalje u kontaktu.“

Novopromoviranim diplomantima potom se obratio i veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Fabien Guillaume Edmond Fieschi. „Dragi studenti, dok primate svoje diplome, želio bih vam najtoplije čestitati na ovom uspjehu koji je kruna vašega dugogodišnjega rada. Vi odsada postajete alumni, dio mreže bivših studenata koji, ako to žele – a ja vas na to snažno potičem – mogu ostati u kontaktu s Francuskom i podijeliti svoje iskustvo s mlađima. Diploma koja vam se danas dodjeljuje jedinstvena je jer označava završetak zajedničkog francusko-hrvatskoga studija i uvjeren sam da će vam otvoriti brojne profesionalne mogućnosti te vam olakšati ulazak na tržište rada“, istaknuo je na svečanosti veleposlanik Fieschi. U ime novopromoviranih nazočnima se obratio Filip Španić.

Podsjetimo, suradnja Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu na diplomskom studiju iz područja bioindustrije temelji se na Sporazumu o suradnji kojeg su čelnici dviju institucija potpisali još u studenom 2007. Na temelju Sporazuma, studentima Sveučilišta u Zagrebu koji studiraju na diplomskom studiju Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta iz područja molekularne biologije te na diplomskom studiju Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta iz područja molekularne biotehnologije, omogućeno je pohađanje dijela nastave koju izvodi Sveučilište u Orléansu, kao i obavljanje prakse u francuskim tvrtkama i znanstvenim institucijama, čime će steći preduvjete za stjecanje francuske diplome Sveučilišta u Orléansu na razini magistra iz područja bioindustrije (Diplôme de Master du domaine Sciences et Technologie, mention Sciences du Vivant, spécialité techniques bio-industrielles).

Program je usklađen s Bolonjskim procesom, a u izvođenju nastave na drugoj godini diplomskog studija sudjeluju profesori Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku. Uz Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Orléansu, realizaciju programa podržava Veleposlanstvo Republike Francuske u Republici Hrvatskoj.

Praktični dio ovoga studijskoga programa – vrijeme  studijskoga boravka u Francuskoj na partnerskom sveučilištu Orléans, u svrhu laboratorijskoga istraživanja za diplomski rad, i ove je godine, kao i već godinama ranije, sufinanciran za sve studente u okviru EU programa Erasmus+ mobilnosti. Riječ je o aktivnostima u okviru stavke stručna praksa, unutar projekta KA131 i bespovratnih sredstava dobivenih na javnom pozivu Europske komisije, uz provedbeno-savjetodavnu potporu Središnjega ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu.

               
Top