Vijest
06.10.2023

Svečano promovirani specijalisti Sveučilišta u Zagrebu

U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zagrebu, u zgradi Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL u petak 6. listopada 2023. održana je promocija specijalista. Diplome je specijalistima dodijelio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić u nazočnosti prorektora za znanost, istraživanje i poslijediplomske studije prof. dr. sc. Dubravka Majetića, dekana sastavnica koje sudjeluju u izvođenju specijalističkih studija te njihovih voditelja.

Riječ je o 127 pristupnika koji su uspješno završili sljedećih 11 specijalističkih studija koji se izvode na sveučilišnoj razini: Diplomacija, Ekoinženjerstvo, Intelektualno vlasništvo, Javna uprava, Konferencijsko prevođenje, Poslovno upravljanje u graditeljstvu, Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija, Prava djece, Priprema i provedba EU projekata, Upravljanje gradom te Upravljanje ljudskim potencijalima.

Čestitajući promoviranim pristupnicima na završetku specijalističkih studija rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić istaknuo je kako su „ulaganja u znanje i obrazovanje investicija za budućnost ali istovremeno i odgovornost da novostečena znanja i vještine novi specijalisti primijene u praksi i rješavaju konkretne izazove s kojima se društvo suočava“. Također, rektor je rekao kako je obrazovanje put koji nikada ne završava te potaknuo nove specijaliste da nastave učiti i napredovati u područjima svojega profesionalnoga djelovanja. „Vjerujem da ćete biti izvrsni ambasadori Sveučilišta u Zagrebu, ambasadori inovacija i pozitivnih promjena u društvu“, naglasio je rektor.

U ime novopromoviranih specijalista Sveučilišta u Zagrebu prisutnima na svečanoj promociji obratila se Anamarija Jengić Bujan. „Specijalistički studiji Sveučilišta u Zagrebu donose jedinstvenu kombinaciju znanstvenih i stručnih kolegija potrebnih onima koji nakon studija nisu svoje karijere nastavili u znanosti nego su se ostvarili u svojim strukama i tijekom svojega rada u javnim institucijama i privatnim tvrtkama, a imaju želju i potrebu proširiti svoja znanja.“ Istaknuvši kako je riječ o interdisciplinarnim studijima koji kandidatima daju široki spektar kolegija iz različitih područja, a koje često tijekom svojega prethodnoga obrazovanja nisu imali ranije priliku pohađati, zahvalila je u ime novopromoviranih profesorima i mentorima, voditeljima studija, Sveučilištu, obiteljima te svima koji su im pomagali i davali podršku tijekom specijalističkoga studija.

U glazbenom dijelu svečane promocije nastupio je Akademski gudački kvartet Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, specijalistički studij traje jednu do dvije godine, nosi od 60 do 120 ECTS bodova. Riječ je o visoko specijaliziranim studijima koji kandidatima daju znanja i vještine relevantne za tržište rada s posebnom usmjerenošću na stručne kompetencije, a kandidati ih upisuju nakon završenoga diplomskoga sveučilišnoga studija.

Od 2009. godine, kada je održana prva promocija, Sveučilište u Zagrebu promoviralo je ukupno 688 specijalista.Top