Vijest
06.10.2023

Proslavljen Dan Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U četvrtak 5. listopada 2023., na Svjetski dan učitelja, obilježen je i Dan Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čiji je dekan Siniša Opić najavio brzi završetak radova na obnovi zgrada oštećenih u potresima, a potom dodijelio nagrade, zahvalnice i priznanja najistaknutijim djelatnicima i partnerima Fakulteta.

"Hvala vam što vjerujete u odgoj i obrazovanje, hvala vam što ulažete svoje vrijeme i energiju u one za koje živimo. Vaša je odgovornost vrhunaravna, u vašem djelovanju kompromisa nema. Tu štednje nema. Niti je smije biti. Jer odgajate, oblikujete i obrazujete ljude koji će za 15, 20 godina razvijati Republiku Hrvatsku. Stvarate nove naraštaje koji će graditi ovu zemlju i na tomu vam hvala!", tim je riječima prof. dr. sc. Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čestitao svim prosvjetarima Svjetski dan učitelja.

Učiteljski fakultet upravo toga datuma obilježava svoj Dan, a svečana akademija tim je povodom održana u zgradi SEECEL-a na zagrebačkoj Kajzerici, privremenom domu Sveučilišta u Zagrebu. Budući da se zgrada Učiteljskoga fakulteta na Savskoj cesti obnavlja od potresa, a uskoro radovi kreću i na zgradi samog Sveučilišta, na Trgu Republike Hrvatske.

Svjetski dan učitelja čestitao je i rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, kazavši kako se početak naše budućnosti nalazi u onome što rade upravo učitelji, odgojitelji, pedagozi. Podsjetio je na dugogodišnju tradiciju Učiteljskog fakulteta koji kontinuirano, od osnutka do danas, skrbi za unapređivanje odgojno-obrazovane politike i prakse, te afirmaciju učiteljske profesije.

"Danas se učitelji, kao i cijela akademska zajednica, suočavaju s izazovima koji proizlaze iz brzih promjena u društvu. Digitalizacija u sektoru obrazovanja nosi potrebu za kontinuiranim profesionalnim razvojem nastavnika, a raznolikosti i inkluzivnost nastavnog procesa zahtijevaju da budući učitelji budu dobro opremljeni za izazove koji ih čekaju u učionicama. S obzirom na to da nema odgovornije zadaće od odgoja i obrazovanja, važno je stalno isticati koju ulogu Učiteljski fakultet danas ima u Republici Hrvatskoj. Ulaganje u učiteljstvo najbolja je investicija društva, jer upravo su učitelji, nastavnici i odgojitelji ključni za razvoj naše zemlje. Učitelji su odgovorni za formiranje tih mladih umova, dakle ključni za oblikovanje budućnosti društva u kojem živimo", poručio je rektor Lakušić.

Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković ustvrdila je kako je potrebno osigurati dostatne materijalne i druge uvjete za podizanje kvalitete odgoja i obrazovanja. Učenici moraju biti u središtu tog procesa, dok je zadaća učitelja podržavati njihovu kreativnost i inicijativu.

Posebni gosti svečane akademije bili su mališani iz dječje folklorne skupine KUD-a „Slavuj“ iz Bukevja, koji su izveli raspjevane starinske dječje igre i plesove, a uzvanicima poklonili i svoje krasne rukotvorine.

Više možete pročitati na Universitas portalu.Top