Vijest
05.10.2023

Uspješno održani "Tjedan dobrodošlice" i "Dan Dobrodošlice" za strane studente Sveučilišta u Zagrebu

Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu organizirao je Tjedan dobrodošlice / Welcome Week za strane studente u zimskom semestru akademske godine 2023./2024. koji su na Sveučilište u Zagrebu došli na studentsku razmjenu. Najviše studenata na studijski boravak u Zagreb dolazi u okviru Erasmus+ programa dok su najveće grupe gostujućih studenata pristigle iz Španjolske, Francuske i Njemačke. Sveučilište u Zagrebu ugostilo je i desetak studenata iz Ukrajine. Ukupno na razmjeni u zimskom semestru sudjeluje više od 450 studenata.

Tjedan dobrodošlice održao se od 25. do 29. rujna 2023. U Tjednu dobrodošlice u prostorima rektorata Sveučilišta u Zagrebu održana su akademska predavanja o kulturološkom šoku i akulturaciji, o hrvatskoj religijskoj baštini, o hrvatskom obrazovnom sustavu i o hrvatskoj kulturi i povijesti. Uz to, studenti su uživali u orguljaškom koncertu u bazilici sv. Antuna Padovanskog u izvedbi profesora Pavla Mašića.

Stručno vodstvo na engleskom jeziku kulturno-povijesnim središtem grada Zagreba organizirano je u više termina.

Tjedan dobrodošlice završio je Danom dobrodošlice, koji se prvi put održao u svečanoj dvorani u novoj zgradi rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Glavni pozdravni govor za strane studente održao je prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju, prof. dr. sc. Jurica Pavičić. Stranim studentima obratila se i voditeljica Središnjeg ureda za međunarodnu suradnju, dr. phil. Branka Roščić.

U nastavku programa, studentima je predstavljeno Sveučilište u Zagrebu, mogućnosti studiranja na engleskom jeziku, kao i učenja hrvatskog jezika za strance na Croaticumu. Erasmus Student Network Zagreb (ESN Zagreb), udrugu čiji rad sufinancira Središnji ured za međunarodnu suradnju iz Erasmus+ projekta, predstavila je predsjednica udruge Lea Sorić, koja je održala prezentaciju o studiranju i životu u Zagrebu te o aktivnostima koje će za strane studente udruga organizirati tijekom zimskog semestra. Studentima su podijeljeni darovi dobrodošlice u koje su uključene i ulaznice za posjet Muzeju suvremene umjetnosti, a sve je završilo neformalnim druženjem uz domjenak. Program Tjedna dobrodošlice i Dana dobrodošlice u cijelosti se financira iz sredstava programa Erasmus+ mobilnosti.

Program Erasmus+ mobilnosti program je bilateralne razmjene, pod kojom se podrazumijeva i odlazna mobilnost hrvatskih studenata na studijski boravak na partnerska sveučilišta u Europskoj uniji i izvan EU-a. Tako je Središnji ured za međunarodnu suradnju ispratio gotovo 500 studenata Sveučilišta u Zagrebu koji su otišli na studijski boravak, i dijelom na stručnu praksu, u zimskom semestru ak. god. 2023./2024. na europska partnerska sveučilišta i kod poslodavaca u EU-u. U najvećem broju studenti će studirati na španjolskim, talijanskim i portugalskim sveučilištima, odnosno odrađivati stručnu praksu kod španjolskih, talijanskih, portugalskih poslodavaca. Svi hrvatski studenti dobili su Erasmus+ stipendiju.Top