Vijest
04.10.2023

Održan 1. Tjedan međunarodne razmjene knjižničara na Sveučilištu u Zagrebu

Na Sveučilištu u Zagrebu od 25. do 29. rujna 2023. održavao se 1. Tjedan međunarodne razmjene knjižničara / 1st International Library Staff Exchange Week at the University of Zagreb. Sveučilište u Zagrebu po prvi puta je organiziralo tjedan posvećen razmjeni iskustva i znanja sveučilišnih knjižničara o najnovijim trendovima u knjižničarstvu i informacijskim tehnologijama na međunarodnoj razini.

U prigodi otvorenja Tjedna goste je pozdravila prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju red. prof. art. Jasenka Ostojić. S obzirom na to da je riječ o prvom takvom događanju, možemo biti ponosni na to da su knjižničari iz čak deset zemalja (Bugarske, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Portugala, Slovenije, Španjolske, Turske i daleke Kanade) izabrali naše Sveučilište. Većina sudionika sudjelovanje je ostvarila potporom programa Erasmus+ putem njihovih sveučilišta. Tjedni program održan je na više lokacija: u novoj zgradi Sveučilišta u Zagrebu SEECEL-u, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Filozofskom fakultetu i Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta.

Tijekom programa, sudionici iz Hrvatske i strani gosti održali su nadahnjujuća i zanimljiva izlaganja, skupne rasprave i prezentacije na engleskom jeziku o sljedećim temama: otvorena znanost, upravljanje elektroničkim i digitalnim resursima, uključujući povezane projekte, knjižnična potpora istraživačima u znanosti i istraživanju (bibliometrija, upravljanje istraživačkim podatcima) i knjižnične usluge u kriznim situacijama. U sklopu bogata društvenoga dijela programa gosti su posjetili sveučilišni Arhiv, Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu (NSK), razgledali više knjižnica fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu te uživali u dojmljivom razgledu grada Zagreba.

Organizacijom Tjedna knjižničara Sveučilište u Zagrebu unaprijedilo je znanja u području knjižničarstva, digitalnih resursa i knjižnične potpore te nastavilo podizati kvalitetu visokoga obrazovanja međunarodnom razmjenom i suradnjom.

Domaćin i organizator prvoga Tjedna knjižničara bio je sveučilišni Središnji ured za koordinaciju s knjižnicama, u suradnji s knjižničarima i knjižnicama fakulteta i akademija koji su sudjelovali kao partneri u organizaciji: Ekonomskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Filozofskim fakultetom, Fakultetom hrvatskih studija, Građevinskim fakultetom, Katoličkim bogoslovnim fakultetom, Muzičkom akademijom, Fizičkim odsjekom Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, Veterinarskim fakultetom i Stomatološkim fakultetom. Veliku potporu u organizaciji i pripremi Tjedna knjižničara pružili su Ured prorektorice za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju i Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu.

Fotografije Tjedna knjižničara možete pronaći u GALERIJI.Top