Vijest
28.09.2023

Sveučilište u Zagrebu - jedino hrvatsko visoko učilište u projektu studentske mobilnosti s Indonezijom

Odlukom indonezijske vlade početkom 2021. pokrenut je novi program mobilnosti Indonesian International Student Mobility Awards - IISMA (Indonezijski program stipendiranja međunarodnih studentskih mobilnosti). Cilj programa jest da nekoliko tisuća indonezijskih studenata na preddiplomskim sveučilišnim, ali i stručnim studijima sudjeluje u mobilnosti na vodećim svjetskim sveučilištima. Tijekom semestralne razmjene (4-6 mjeseci), od studenata se očekuje da kroz nastavu na kolegijima izvan njihovog matičnoga studijskog programa usvoje interkulturalne i komunikacijske kompetencije te vještine upravljanja i vođenja, da razviju mrežu međunarodnih kontakata i upoznaju društvo i zemlju domaćina.

Treću godinu zaredom središnji ured za međunarodnu suradnju je u suradnji s osam sastavnica Sveučilišta (Agronomski, Ekonomski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet organizacije i informatike, Fakultet hrvatskih studija, Fakultet političkih znanosti, Građevinski i Pravni fakultet) u siječnju 2023. pripremio projektni prijedlog za mobilnost indonezijskih studenata.

U svibnju 2023. Sveučilište je obaviješteno da je u konkurenciji od preko 270 visokih učilišta s 5 kontinenata, iz više od 30 zemalja projekt pozitivno ocijenjen te će u ak. god. 2023./24. petnaest indonezijskih studenata u sklopu ovog projekta gostovati na Sveučilištu u Zagrebu. Ovo je povećanje broja dolaznih indonezijskih studenata u odnosu na projekt iz 2021. godine kada je ugošćeno deset studenata.

Trinaest studentica i dva studenta dolaze s osam najuglednijih indonezijskih sveučilišta: Institut Pertanian Bogor (IPB), Institut Teknologi Nasional Bandung (ITENAS), Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS), Institut Teknologi Sumatera (ITERA), Universitas Diponegoro (UNDIP), Universitas Hasanuddin (UNHAS), Universitas Indonesia (UI), Universitas Katolik Widya Mandala Surabaya (UKWMS), Universitas Padjadjaran (UNPAD), Universitas Pembangunan Nasional Veteran Jakarta (UPN), Universitas Pendidikan Indonesia (UPI), Universitas Sam Ratulangi (UNSRAT) i Universitas Sebelas Maret (UNS).

Indonezani_studenti_rujan2023

Specifičnost ovoga programa razmjene jest što uz stipendije studentima (put, životni troškovi i zdravstveno osiguranje), pokriva i troškove školarine i upisa na prihvatnim stranim visokim učilištima. Program stipendiranja financira indonezijsko Ministarstvo obrazovanja,kulture, istraživanja i tehnologije (Kemendikbudristek) putem Izvršne uprave za visoko obrazovanje (DIKTI).

Ovaj projekt nastavak je strateške inicijative Sveučilišta u Zagrebu da jača suradnju i razmjenu studenata i znanstveno-nastavnog osoblja s indonezijskim visokim učilištima kroz bilateralnu suradnju i razmjenu unutar Erasmus+ projekata mobilnosti s tzv. trećim zemljama koje nisu pridružene programu, a koji se uspješno provodi od 2016. g. sa sljedećim partnerima: Institut Pertanian Bogor (IPB), Universitas Teknologi Yogyakarta (UTY), Institut Teknologi Bandung (ITB) i Universitas Lampung (UNILA).

Više informacija o indonezijskom programu stipendiranja međunarodnih studentskih mobilnosti dostupno je OVDJE.


                
Top