Vijest
26.09.2023

Tjedan dobrodošlice / Welcome Week za strane studente Sveučilišta u Zagrebu

Od 25. rujna do 1. listopada 2023. Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu organizira Tjedan dobrodošlice / Welcome Week za strane studente u zimskom semestru akademske godine 2023./2024. koji na Sveučilište u Zagrebu dolaze na studentsku razmjenu.

Većina studenata, njih preko 450, na studijski boravak u Zagreb dolazi u sklopu EU programa Erasmus+ mobilnosti za zemlje Europske unije, a koji podrazumijeva reciprocitet broja dolaznih stranih i odlaznih matičnih studenata na studijski boravak u te iste zemlje. Najveći broj studenata dolazi iz sljedećih EU država: Španjolske (78), Francuske (66) i Njemačke (64). Vrijednost EU projekta i na natječaju dobivenih bespovratnih sredstava, iz koji se financiraju odlazne mobilnosti studenata i (ne)nastavnog osoblja Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2023./24., iznosi  preko 5,94 milijuna eura za programske države Europske unije (projekt KA131). Najveći iznos, oko 3,5 milijuna eura, namijenjena je za stipendije studenata Sveučilišta u Zagrebu koji odlaze na studijski boravak u države Europske unije, i to najviše u sljedeće tri države: Španjolska (172), Portugal (96), Italija (94).

Tijekom Tjedna dobrodošlice predviđene su razne aktivnosti: stručno vodstvo po kulturno povijesnom središtu grada Zagreba, akademska predavanja na Sveučilištu o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskome obrazovnome sustavu zatim o religijskoj baštini Hrvatske te o kulturološkom šoku i akulturaciji. U programu je i orguljaški koncert u bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetome Duhu te posjet Muzeju  suvremene umjetnosti.

Posebno je još u planu i Dan dobrodošlice 29. rujna 2023. kada će djelatnici Središnjega ureda za međunarodnu suradnju predstavit Sveučilište u Zagrebu, studijske programe i mogućnosti studiranja na engleskome jeziku. Croaticum će dati pregled učenja hrvatskoga jezika za strance, a hrvatski studenti iz Erasmus Student Network Zagreb (ESN Zagreb), udruge čiji rad sufinancira Središnji ured za međunarodnu suradnju iz EU projekta, održat će prezentaciju za strane studente o studiranju i životu u Zagrebu te će upoznati studente s aktivnostima koje će za njih organizirati tijekom semestra.

Program je u potpunosti financiran iz sredstava programa Erasmus+ mobilnosti, a detalji programa su objavljeni na poveznici:

Program

Govor dobrodošlice voditeljice Središnjega ureda za međunarodnu suradnju
Top