Vijest
25.04.2023

Izaslanstvo "EIT Raw Materials-a" posjetilo Sveučilište u Zagrebu

U četvrtak 20. travnja 2023. gospodin Bernd Schäfer, glavni izvršni voditelj (CEO) i  gospodin Krzysztof Kubacki, direktor inovacijskoga središta kolokacijskog centra istok EIT RawMaterials-a boravili su u bilateralnom posjetu Sveučilištu u Zagrebu i Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Sveučilište u Zagrebu aktivno je kao član EIT RawMaterials-a od 2015. godine.

S prorektorima Sveučilišta u Zagrebu - prof. dr. sc. Tomislavom Mlinarićem, prorektorom za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom, i prof. dr. sc. Tomislavom Bolančom, prorektorom za poslovanje i digitalizaciju - razgovarali su o nedostatku obrazovanih stručnjaka u sektoru mineralnih sirovina i potrebi da se kroz pilot projekte RawMaterials Akademije izrade digitalne platforme za edukaciju. Inicijativa je na prijedlog EIT RawMaterials sastavni dio Critical RawMaterials Act-a (javna rasprava otvorena do 16. lipnja 2023.), pri čemu se konzorcij oslanja na pomoć četrdesetak sveučilišnih partnera iz cijele Europe, uključivo i Sveučilište u Zagrebu.

Bernd Schäfer istaknuo je i programe Lab2Market, EIT Jumpstarter, RawMaterials Accelerator i Open Innovation Challenge razvijene sa svrhom poticanja razvoja studentskoga i nastavničkoga poduzetništva u sektoru mineralnih sirovina na partnerskih sveučilištima i transfer tehnologija i inovacija sa sveučilišta u realan sektor i naglasio potrebu za nastavkom bilateralnih razgovora.

Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu EIT RawMaterials izaslanstvo dočekali su izv. prof. dr. sc. Vladislav Brkić, dekan, izv. prof. dr. sc. Vječislav Bohanek, prodekan za financije i poslovanje, izv. prof. dr. sc. Stanko Ružičić, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju i prof. dr. sc. Sibila Borojević Šoštarić.

Gosti su upoznati s laboratorijima i praktikumima koji podržavaju izvođenje diplomskih programa s dvostrukom diplomom i s oznakom EIT kvalitete: TIMREX – diplomski program u istraživanju mineralnih sirovina između Sveučilišta u Miškolcu, Zagrebu Wroclawu (University of Science and Technology), i Luleåi (University of Technology) i Emerald – diplomski program u procesnoj inženjerstvu između Sveučilišta u Liège, Lorraine, Luleå i Freiberg,  gdje je uloga RGNF-a priprema i provedba terenske nastave.

Bernd Schäfer pohvalio je visoku razinu inovativnosti i samostalnosti studenata RGNF-a, posebno istaknuvši pobjednički studentski međunarodni tim na Frank Arnott -Next Generation Explorers Award (NGEA2023) u kojem su sudjelovala i dva studenta RGNF-a (Team Flintstone). Vladislav Brkić istaknuo je brončanu medalju studenata RGNF-a na kvizu znanja na 10. međunarodnom studentskom energetskom kongresu ASEC 2023.

 

 Top