Vijest
31.03.2023

Diplomirala prva generacija Erasmus Mundus združenoga studija SEAS 4.0

Prva generacija studenata Erasmus Mundus Joint Master programa „Sustainable Ship and Shipping 4.0 (SEAS 4.0)" diplomirala je početkom ožujka 2023. u Napulju. Ovaj združeni studij zamišljen je kao zajednički diplomski studij u trajanju od tri semestra, prvenstveno namijenjen studentima iz cijeloga svijeta koji su završili tehničke studije (brodogradnje, strojarstva, zrakoplovstva, elektrotehnike, građevine, primijenjene matematike, fizike, itd.), a žele ostvariti dodatne vještine i kompetencije u području brodogradnje osvježene s novinama iz Industrije 4.0.

Koordinator projekta je talijansko Sveučilište u Napulju Federico II, a punopravni partneri na projektu su: Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Coruni, Španjolska i Tehničko sveučilište u Hamburgu, Njemačka. Velik je to uspjeh za hrvatsko visoko obrazovanje budući da je Fakultet strojarstva i brodogradnje prvo hrvatsko visoko učilište koje se 2020. uspješno uključilo u konzorcij Erasmus Mundus studija u statusu punopravnoga partnera. Uspjeh je tim značajniji jer se radi o izuzetno kompetitivnom natječaju (Erasmus Mundus Joint Masters  - EMJM) na kojem je godišnji postotak prolaznosti projekata ispod 10 posto.

Jedna od važnih motivacija za provođenje ovog studija je razvoj novih kompetencija studenata kroz uvođenje kolegija koji povezuju brodogradnju kao tradicionalnu struku i nove digitalne tehnologije. Osim toga, važno je povećanje vidljivosti Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku, Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnoj razini. Zavod za brodogradnju i pomorsku tehniku ima snažne kompetencije i stogodišnje iskustvo u obrazovanju diplomiranih inženjera brodogradnje koje želi dodatno razviti i ponuditi stranim studentima kroz suvremen i atraktivan studij. Ovaj projekt je samo jedan od koraka u internacionalizaciji i daljnjem razvoju studija brodogradnje na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Contact:
Jerolim Andric
Local coordinator of EMJMD Sustainable Ship and Shipping 4.0 (SEAS 4.0)
Full Professor, PhD, Naval Architect

Head of Department
UNIVERSITY OF ZAGREB
Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture
Department of Naval Architecture and Offshore Engineering
Ivana Lucica 5, 10000 Zagreb, CROATIA
Mobile: + 385 (0)91 590 0 125
E-mail: jerolim.andric@remove-this.fsb.hr

http://www.master-seas40.unina.it/Top