Vijest
21.03.2023

2CroCEE: drugo izdanje konferencije o potresnom inženjerstvu

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizator je i domaćin Druge hrvatske konferencije o potresnom inženjerstvu (2nd Croatian Conference on Earthquake Engineering – 2CroCEE), koja će biti održana na treću godišnjicu zagrebačkog potresa, od 22. do 25. ožujka 2023. u Zagrebu.

Konferencija će trajati tri dana, dok je četvrti dan previđen tehnički posjet potresom pogođenom području Sisačko-Moslavačke županije. Također, predviđena su i dva tehnička posjeta potresom oštećenim građevinama te gradilištima građevina koje se obnavljaju u Zagrebu, sve s ciljem učenja iz razornih potresa.

Predavanja će biti podijeljena u 10 tematskih sekcija iz područja potresnog inženjerstva i inženjerske seizmologije. Planirano je 6 plenarnih i 11 pozvanih predavanja vrhunskih svjetskih i domaćih istraživača koja će obuhvatiti pregršt zanimljivih tema kao što su procjene ponašanja povijesnih zidanih zgrada pri djelovanju potresa, obnova zagrebačke katedrale, obnova zgrada nakon potresa u Italiji, iskustva centara izvrsnosti u području potresnog inženjerstva u regiji, te mnoge druge (dostupno na poveznicama):

Plenarna izlaganja

Pozvana predavanja

PROGRAM KONFERENCIJE

Hrvatska je konferencija o potresnom inženjerstvu CroCEE nastala kao odgovor na potrebu obnove nakon potresa koji su pogodili Hrvatsku dva puta u 2020., a prva konferencija održana je na prvu godišnjicu zagrebačkoga potresa. Građevinski fakultet je ponosan na činjenicu da je taj događaj bio prekretnica u Hrvatskoj u smislu podizanja razine znanja, povezivanja stručnjaka iz cijelog svijeta, promicanja međunarodne suradnje, te podizanja razine svijesti o rizicima od potresa.

Konferencijama CroCEE pokrenuta je svijest o potrebi kontinuiranoga stvaranja poboljšanih strategija i smjernica u potresnome inženjerstvu kako bi se povećala sigurnost naše zajednice. Kroz razmjenu znanja i iskustava s vodećim svjetskim znanstvenicima i stručnjacima u području potresnog inženjerstva nastoji se ostvariti iskorak prema novim (inovativnim) znanjima i poslati poruku o važnosti potresnoga inženjerstva te upravljanju rizicima od potresa.

Izjavu dekana Građevinskoga fakulteta prof. dr. sc. Domagoja Damjanovića i više informacija možete vidjeti na Universitas portalu.Top