Vijest
13.03.2023

Izaslanstvo FOI-ja posjetilo prestižna švicarska sveučilišta i inovacijske parkove

Izaslanstvo Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu od 6. do 8. ožujka 2023. boravilo je u služenom posjetu Zürichu. Dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za poslovanje i ljudske potencijale prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, prof. dr. sc. Neven Vrček i prof. dr. sc. Vjeran Strahonja obišli su nekoliko međunarodno važnih institucija u Švicarskoj, s ciljem razmjene znanja i ideja u istraživanju, razvoju i inovacijama te poticanja međunarodne projektne suradnje i jačanja internacionalizacije Fakulteta.

ETH - jedno je od vodećih svjetskih sveučilišta u znanosti i tehnologiji, međunarodno prepoznato po vrhunskom istraživanju i inovacijama, njihov način rada, razvojne projekte i znanstveno-istraživačke aktivnosti prezentirali su našim profesorima prof. dr. sc. Srđan Čapkun, redoviti profesor ETH-a s Katedre za računalnu znanost te prof. Kenny Peterson, voditelj Katedre za računalnu znanost.

Službeni posjet nastavio se u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu, uz domaćina generalnoga konzula mr. sc. Slobodana Mikaca. Konzulat pruža jedinstvenu priliku za upoznavanje s kulturom, poviješću i gospodarskim prilikama Hrvatske za sve strane državljane, a poslovnom sektoru daje uvid u mogućnosti edukacije i investiranja u Hrvatsku, što je za FOI posebno važno obzirom da Sveučilište u Zagrebu nastoji privući što veći broj stranih studenata i istraživača u Hrvatsku. Sastanku su se pridružili i vodeći svjetski stručnjaci porijeklom iz Hrvatske - prof. dr. sc. Srđan Čapkun (ETH ZH), prof. dr. sc. Nenad Ban (ETH ZH), prof. dr. sc. Bojan Resan (Fachhochschule Nordwestchweiz) te prof. dr. sc. Igor Štagljar (University of Toronto), kao i visoko pozicionirani predstavnici gospodarskog sektora u Švicarskoj - Zvonko Ljutić (NTH Mobile) te Marin Bogdan (Swiss Post Ltd).

Drugog dana posjeta generalni konzul mr. sc. Slobodan Mikac organizirao je posjet švicarskom inovacijskom parku u Bielu (SIPBB) i tom je  prilikom uprava FOI-ja razgovarala s voditeljem Swiss Smart Factory-a dr. Dominicom Goreckym o zajedničkoj projektnoj i partnerskoj suradnji, a ujedno se raspravljalo o konceptu inovacijskih parkova i smart factoryja u Švicarskoj, kao i proces predinkubacije, inkubacije i akceleracije. Švicarski inovacijski park Biel privatna je švicarska neprofitna organizacija koja provodi i podržava primijenjena istraživanja i razvoj usmjeren na industriju. Kao dio nacionalne i međunarodne mreže "Švicarske zaklade za inovacije" neki od mnogobrojnih ciljeva Inovacijskog parka su ulaganja u istraživanja u inozemstvu, promocija švicarskih inovacija i startupa te brza implementacija rezultata istraživanja u tržišne proizvode. Sastanak je održan i s menadžerom ključnih kupaca najvećeg inovacijskog parka u Švicarskoj pod nazivom Park Innovaare - Florianom Gegierom, koji je upravi FOI-ja predstavio inovacijski park, način njegova funkcioniranja kao i planove za budućnost. Sastanku je prisustvovao i prof. dr. sc. Bojan Resan, suosnivač i CTO TLD Photonics AG, koji je lociran u parku Innovare.

Izaslanstvo je posjetilo i Universität St.Gallen, gdje je održan sastanak s njihovim prorektorom prof. dr. Ulrichom Schmidom te su otvorene teme vezane uz mobilnost studenata i profesora, gostujuća predavanja, radionice i BIP-ove (Blended Intensive Programmes). Osnovano prije više od jednog stoljeća kao "poslovna akademija", Sveučilište St. Gallen usmjereno je na menadžment, pravo, financije te političke i društvene znanosti, a osnovali su i fakultet informatike. Fokus stavljaju na interdisciplinarnost učenja i poučavanja, kao i istraživanja. Sastali su se i s voditeljem Instituta za informatički menadžment prof. dr. Walterom Brennerom s kojima su otvorene mogućnosti suradnje u okviru područja design thinking i digital transformation te s gospodinom Damirom Bogdanom koji će pozvano predavanje održati na Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji CECIIS.

Kao primjer dobre prakse, iskustvo međunarodnih znanstvenika i stručnjaka iz spomenutih institucija u Švicarskoj bit će od iznimne važnosti FOI-ju u procesima unapređenja nastavnoga i poslovnog procesa, obzirom da su ovi sastanci omogućili razmjenu znanja, resursa i ideja u istraživanju, razvoju i inovacijama. Ovaj posjet će zasigurno pridonijeti daljnjem razvoju međunarodne suradnje, jačanju reputacije FOI-ja izvan granica Hrvatske i unaprjeđenju kvalitete nastavnog programa i istraživačkog rada te internacionalizacije.

Posjet FOI-jeve delegacije organiziran u okviru aktivnosti EU projekta „Study4Career: Razvoj cjelovite podrške ranom razvoju karijera studenata Fakulteta organizacije i informatike“, koji nakon tri godine intenzivnog provođenja u sustavu visokog obrazovanja dolazi do završetka u ožujku 2023., ostavljajući zavidne rezultate o kojima više možete pročitati ovdje.

Foto: GK RH ZürichTop