Vijest
09.12.2022

Sveučilište u Zagrebu među 400 najboljih sveučilišta u svijetu

Međunarodno rangiranje University Ranking by Academic Performance (URAP) objavilo je rang listu svjetskih sveučilišta za akademsku godinu 2022./2023. Na listi na kojoj se nalazi 3000 visokoobrazovnih institucija, Sveučilište u Zagrebu zauzelo je 397. mjesto te je najbolje rangirano sveučilište u Republici Hrvatskoj. Sveučilište u Splitu nalazi se na 1201., Sveučilište u Rijeci na 1417., Sveučilište u Osijeku na 1513., a Sveučilište Sjever na 2254. mjestu.  Ovo je ujedno i najbolji rang zagrebačkog sveučilišta u posljednjih osam godina.

2022_URAP_graf 

URAP pokriva približno 12% svih visokih učilišta u svijetu što ga čini jednim od najopsežnijih sustava međunarodnih rangiranja. Podatke prikuplja iz međunarodnih bibliometrijskih baza podataka kao što su Web of Science, Scopus, Google Scholar te InCites. Koriste se podaci za 3000 institucija visokog obrazovanja (HEI) s najvećim brojem objavljenih članaka. Ukupna ocjena svakog visokog učilišta temelji se na šest pokazatelja akademskog uspjeha pri čemu publikacije čine temelj metodologije rangiranja. Kao pokazatelji koriste se kvaliteta i kvantiteta publikacija, citata te uspješnost međunarodne istraživačke suradnje.

2022_URAP research

Tablični prikaz metodologije rangiranja URAP

URAP rangiranje se temelji na objektivnim bibliometrijskim podacima te ne uključuje subjektivnu evaluaciju kvalitete sveučilišta od strane znanstvenika niti prikuplja podatke direktno od visokoobrazovnih institucija. Ovakvim pristupom se postiže bitno veća objektivnost rangiranja u smislu stvarne kvalitete visokih učilišta u odnosu na rangiranja koja se oslanjaju na podatke prikupljene putem različitih individualiziranih anketa ili direktno od strane samih sveučilišta. Sveučilište u Zagrebu i ovim rangiranjem potvrđuje svoj primat vodećeg hrvatskog i međunarodno prepoznatog sveučilišta.

Rang lista dostupna je OVDJE.Top