Enhancing Quality of Doctoral Education at Higher Institutions in Uzbekistan (UZDOC)

Enhancing Quality of Doctoral Education at Higher Institutions in Uzbekistan (UZDOC)

Nositelj projekta: UNICA

Period implementacije: 01.12.2013. – 30.11.2016. (36 mjeseci)

Cilj projekta "Enhancing Quality of Doctoral Education at Higher Institutions in Uzbekistan (UZDOC)" jest poboljšanje kvalitete doktorske izobrazbe u Uzbekistanu, a u skladu s EHEA standardima.

Projekt obuhvaća tri faze:
1. usporedba pravnih okvira;
2. prijenos znanja i usvojenih dobrih praksi;
3. izrada smjernica i preporuka za razvoj nacionalnog standarda osiguranja kvalitete u doktorskoj izobrazbi u Uzbekistanu.

 

Partneri: 

Sveučilište u Zagrebu 

Sveučilište Sapienza

Sveučilište Comenius 

Sveučilište u Granadi

Sveučilište u Ateni

Taškent institut za financije

Državni institut za kulturu i umjetnost, Uzbekistan

Samarkand institut za ekonomiju

Sveučilište Berdakh Qaraqalpaq 

Sveučilište Karshi

Ministarstvo obrazovanja, Uzbekistan

 

Web stranica projekta: http://uzdoc.eu/

Home

Objavljena dvostruka publikacija "Further Development of the Doctoral Education in Uzbekistan" i "Recommendations for Quality Assurance in Doctoral Education in Uzbekistan"

U sklopu projekta UZDOC objavljena je dvostruka publikacija Further Development of the Doctoral Education in Uzbekistan i Recommendations for Quality Assurance in Doctoral Education in Uzbekistan. Publikacija sadržava zaključke koji su nastali na temelju trogodišnje analize sustava doktorske izobrazbe u Uzbekistanu, studijskih posjeta i razmjene dobrih praksi među projektnim partnerima.

Publikacija je objavljena na engleskom, uzbečkom i ruskom jeziku, a engleska verzija može se preuzeti na poveznici http://uzdoc.eu/sites/default/files/uzdoc-booklet-single_page.pdf

Sveučilište u Zagrebu domaćin studijskog posjeta u sklopu projekta UZDOC

Studijski posjet u sklopu projekta UZDOC održan je u Zagrebu 26., 27. i 28. listopada 2014. Konzorcij projekta imao i interni sastanak 29. listopada. Sveučilište u Zagrebu bilo je domaćin ovog studijskog posjeta, koji je nastavak prvog studijskog posjeta, održanog je u Taškentu (Uzbekistan) 30. lipnja i 1. srpnja 2014.

Na studijskom posjetu sudjelovali su svi europski partneri – UNICA - Network of Universities from the Capitals of Europe (koordinator projekta), Sapienza University of Rome, University of Granada, Comenius University in Bratislava te Athens University of Economics and Business, kao i svi partneri iz Uzbekistana.

Studijski posjet otvorio je novi prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Miloš Judaš. U dva dana, koliko je trajao studijski posjet, Sveučilište u Zagrebu predstavilo je svoja dostignuća na području modernizacije doktorske izobrazbe, te se raspravljalo o svim važnim elementima uspostave kvalitetnih doktorskih programa. Prof. dr. sc. Neven Budak i prof.dr.sc. Ignac Lovrek govorili su o najboljim praksama organizacije doktorksih studija, pristupnim procedurama, osiguranu kvaliteti, strukturi i temama doktorskih programa, a gost predavač dr. Lucas Zinner sa Sveučilišta u Beču govorio je o važnosti mentorstva za kvalitetu doktorskih programa.

Predstavnik voditelja mentorskih radionica Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Doris Novak predstavio je pozitivna iskustava u organizaciji i provedbi radionica za mentore na našem sveučilištu, što je prepoznato kao važan element osiguravanja kvalitete doktorskog obrazovanja te je prezentacija izazvala velik interes u procesu transfera znanja i iskustva prema partnerima iz Uzbekistana.

Osim ovih tema, na studijskom posjetu se raspravljalo i o etičkim pitanjima u istraživanju i objavljivanju znanstvenih radova tijekom doktorskog studija, te o profesionalizaciji osoblja koje je uključeno u doktorsko obrazovanje na sveučilištima. Sve teme prepoznate su kao ključne u procesu modernizacije doktorske izobrazbe za institucije u Uzbekistanu, te je predstavnik Ministarstva visokog obrazovanja Republike Uzbekistan, g. Janpolat Kudaybergenov, izrazio želju za usvajanjem i implementacijom predstavljenih dobrih praksi u doktorsko obrazovanje Uzbekistana.

Partneri sa uzbekistanskih sveučilišta imali su tijekom dva dana studijskog posjeta prilike dobiti uvid u najnovija kretanja u doktorskom obrazovanju u Europi, te je nastavak projektnih aktivnosti – treći studijski posjet – dogovoren za Granadu u proljeće 2015. godine.

Više informacija o projektu kao i prezentacije sa studijskog posjeta možete dobiti na web stranicama projekta, http://uzdoc.eu/

Održan kick-off sastanak UZDOC projekta

U Bruxellesu je 14. i 15. siječnja 2014. u organizaciji UNICA-e i sudjelovanje predstavnika Sveučilišta u Zagrebu kao projektnog partnera, održan uvodni sastanak projekta „Enhancing Quality of Doctoral Education at Higher Education Institutions in Uzbekistan (UZDOC)“.

Glavni cilj projekta je povećati kvalitetu doktorskog obrazovanja u Uzbekistanu, koristeći pri tome primjere dobre prakse u doktorskom obrazovanju unutar Europskog visokoobrazovnog prostora (EHEA).

Na uvodnom sastanku sudjelovali su svi partneri na projektu: UNICA (kooridinator), University of Zagreb (Hrvatska), Sapienza University Rome (Italija), Comenius University in Bratislava (Slovačka) University of Granada (Španjolska), Athens University of Economics and Business (Grčka), Tashkent Financial Institute (Uzbekistan), State Institute of culture and arts of Uzbekistan (Uzbekistan), Samarkand Institute of Economics and Service (Uzbekistan), Qaraqalpaq State University (Uzbekistan), Karshi State University (Uzbekistan), Ministry of Higher Education of the Republic of Uzbekistan (Uzbekistan).

Tijekom sastanka dogovoren je plan rada za prvu fazu projekta – proučavanje pravnog okvira za doktorsku izobrazbu u Uzbekistanu, i usporedba s postojećom regulativom i praksom u EHEA.Top