Vijest
11.04.2017

Županijski sud u Zagrebu presudio: štrajk na Hrvatskim studijima nezakonit

Županijski sud u Zagrebu objavio je 10. travnja 2017. presudu kojom je utvrđena nezakonitost štrajka na Hrvatskim studijima koji je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio 24. ožujka 2017., a otpočeo 3. travnja 2017. Istom presudom Županijski sud u Zagrebu zabranio je Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja organiziranje i poduzimanje predmetnoga štrajka te naložio podmirivanje parničnoga troška u iznosu od 20.750,00 kuna.


Prema evidenciji uprave Hrvatskih studija u ovom je štrajku sudjelovao je tek manji dio zaposlenika: 17 zaposlenika od ukupnog broja preko stotine zaposlenih (1 redoviti profesor, 3 izvanredna profesora, 5 docenta, 1 predavač i 7 poslijedoktoranada). Pristranim izvještavanjem dijela medija o ovom štrajku u javnosti je stvorena pogrešna slika o njegovim stvarnim razmjerima.

Presuda Županijskoga suda u Zagrebu temelji se na provedenom dokaznom postupku u kojem je utvrđeno da ovaj štrajk nije organiziran u svrhu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa članova sindikata u smislu čl. 205., stavak 1. Zakona o radu nego zbog protivljenja ustrojbenim i organizacijskim rješenjima Sveučilišta u Zagrebu.

Presuda Županijskog suda u Zagrebu od 10. travnja 2017.Top