Vijest
08.04.2017

Znanstvenice sa Sveučilišta u Zagrebu dobitnice stipendije 'Za žene u znanosti'

Na svečanoj 11. dodjeli stipendija 5. travnja 2017., održanoj u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, dodijeljene su četiri stipendije Nacionalnoga programa stipendiranja Za žene u znanosti. Ovogodišnje dobitnice tih prestižnih stipendija sve četiri su znanstvenice sa Sveučilišta u Zagrebu i u završnoj izradi doktorske disertacije: Daria Juretić Perišić na Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije, Marina Raguž na Hrvatskom institutu za mozak Medicinskoga fakulteta, Maja Žulj Mihaljević na Agronomskome fakultetu i Tena Dubček na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu, koja jedina nije bila na svečanosti jer je trenutačno u Bostonu na Fulbrightovoj stipendiji. Tako su tri nazočne znanstvenice kratko izravno predstavile svoja istraživanja, a Tena Dubček je to učinila u prethodno snimljenoj prezentaciji.

Program se već tradicionalno provodi u suradnji Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture s L'Orealom Adria. Odluku je donijelo Izborno povjerenstvo koje je imalo tešku zadaću odabrati četiri najbolje između 33 kvalitetne mlade znanstvenice koje su se prijavile na natječaj. Dugogodišnji članovi Izbornoga povjerenstva ovoga programa stipendiranja jesu akademkinje Vida Demarin i Sibila Jelaska, akademici Vladimir Paar i Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Ivan Vicković, dr. sc. Katica Biljaković i prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer.

Na natječaj Za žene u znanosti mogle su se prijaviti isključivo žene polaznice doktorskoga studija koje su u završnoj fazi izrade doktorske disertacije koju provode na hrvatskim znanstvenim institucijama iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući interdisciplinarna područja, koje nisu starije od 35 godina i do sada se nisu prijavljivale na natječaj. Taj hrvatski nacionalni program stipendiranja u području prirodnih znanosti pokrenut je 2006. kao dio programa For Women in Science što su ga 1998. pokrenuli tvrtka L'Oreal i UNESCO radi promoviranja žena u svijetu znanosti i mijenjanja predodžbe o ulozi žena u društvu.

za zene u znanosti_diplome_2017


Do sada su te stipendije u sklopu nacionalnoga programa primile 42 mlade hrvatske znanstvenice. Uz čestitke, laureatkinjama je pripala stipendija u iznosu od pet tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti kao dodatna motivacija i potpora u daljnjoj znanstvenoj karijeri.

Sudionici svečanosti mogli su internetski potpisati Manifest za potporu ženama u znanosti koji se nalazi na adresi www.forwomeninscience.com, a čiji je slogan Znanost je važna, znanost treba žene jer žene u znanosti imaju moć promijeniti svijet.

Čestitamo!

Izvor fotografija: HINA/Ministarstvo kulture RHTop