Vijest
16.10.2019

Znanstveni razgovori na PMF-u: prof. dr. sc. Nenad Ban

Nakon prvih uspješnih Znanstvenih razgovora održanih u svibnju s uglednim znanstvenikom Igorom Rudanom, ovoga puta na PMF Sveučilišta u Zagrebu stiže prof. dr. sc. Nenad Ban, profesor strukturne molekularne biologije na prestižnom Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu te jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika današnjice. Prof. Ban održat će predavanje "Pogled u nevidljivi svijet".


Predavanje iz ciklusa Znanstveni razgovori na PMF-u održat će se u petak 18. listopada 2019. godine u 14 sati na adresi Horvatovac 102 a (predavaonica A1). Time Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu nastavlja s ciklusima predavanja na kojima su gosti predavači neki od utjecajnijih znanstvenika današnjice.

Nenad Ban sa svojim suradnicima istražuje bakterijske i eukariotske ribosome i njihove funkcionalne komplekse, koristeći kombinaciju kristalografskih, elektronsko-mikroskopskih i biokemijskih metoda, rasvjetljavajući tako temelje procesa biosinteze proteina u svim domenama života. Njegova je grupa 2011. godine riješila strukture velike i male eukariotske ribosomske podjedinice u kompleksu s faktorom inicijacije te je time značajno doprinijela razumijevanju strukture eukariotskih ribosoma. Ovo otkriće kao i njegov daljnji rad prof. Banu donijeli su brojne nagrade i priznanja, uključujući nagradu Heinrich Wieland, Roesslerovu nagradu ETH Zürich, nagradu Latsis, nagradu Friedrich Miescher švicarskog društva za biokemiju, medalje Spiridon Brusina i nagrade AAAS Newcomb Cleveland. Nenad Ban član je EMBO-a (The European Molecular Biology Organization), Njemačke akademije znanosti, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U predavanju "Pogled u nevidljivi svijet" osvrnut će se na ključna otkrića i njihov doprinos za bolje razumijevanje evolucije i molekularne osnove života na Zemlji, bazirane na kemijskim i fizikalnim principima.

Nenad Ban_pmfTop