Vijest
09.11.2018

Zavodu za prometnu signalizaciju Fakulteta prometnih znanosti dodijeljena prestižna nagrada u Las Vegasu

Odbor za dodjelu nagrada Međunarodne cestovne federacije  (IRF - International Road Federation) kao pobjednički projekt za globalnu nagradu Global Road Achievement Award 2018 (GRAA) odabrao je projekt Istraživačkog tima Zavoda za prometnu signalizaciju Fakulteta prometnih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom "Primjena RFID tehnologije za automatsko ažuriranje baze podataka prometnih znakova" (Implementation of RFID Technology in Traffic Signs Database Inventory) u kategoriji Upravljanje kvalitetom (Quality Management).

Navedeni projekt je rezultat dvogodišnjega stvaranja baze podataka prometnih znakova na državnim cestama RH koji se odvijao od 2015. do 2017. godine da bi se pilot projekt primjene RFID tehnologije za automatsko ažuriranje baze podataka prometnih znakova odradio početkom 2018. Glavni cilj projekta je bio omogućiti učinkovitu i bržu provjeru i ažuriranje baze podataka prometnih znakova. U tu svrhu, vozilo koje se koristi za standardnu ophodnju ceste opremljeno je RFID čitačem, antenama i prijenosnim računalom, te se tijekom normalne vožnje očitavaju RFID „tagovi“ sa znakova, a time se njihova baza podataka automatski ažurira. Cilj  navedenoga je osiguravanje adekvatne kvalitete prometnih znakova potrebite sudionicima u prometu istovremeno optimizirajući aktivnosti i troškove održavanja.

Tim Fakulteta prometnih znanosti je projekt primjene RFID tehnologije za automatsko ažuriranje baze podataka prometnih znakova razvio u suradnji sa tvrtkom Hrvatske ceste d.o.o., kao nacionalnom tvrtkom za upravljanje, izgradnju i održavanje državnih cesta, te tvrtkom Smart View d.o.o. iz Zagreba.   

Nagrade Međunarodne cestovne federacije prepoznate su kao prestižno priznanje cestovne prometne industrije, ali također podsjećaju puno širu publiku na to da ne bi bilo moguće uživati u mobilnosti bez talenta i posvećenosti istraživačkom radu. Time se Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu pridružio elitnoj skupini Global Road Achievement Award (GRAA) pobjednika te su njihovi projekti prepoznati od strane njihovih kolega po svojoj izvrsnosti, inovativnosti i društvenom utjecaju.

Više možete vidjeti OVDJE.

Promotivni spotTop