Vijest
09.07.2018

Veliki uspjeh profesora i studenata Sveučilišta u Zagrebu na Festivalu inovacija SVIIF 2018

Na Festivalu inovacija SVIIF 2018 (Silicon Valley International Invention Festival) u srcu kalifornijske Silicijske doline (Santa Clara, SAD) održanom od 2. do 4. srpnja 2018. hrvatski inovatori, među kojima većina sa Sveučilišta u Zagrebu, ostvarili su sjajan uspjeh.

Sudjelovanje hrvatskih inovatora na Festivalu organizirala je Udruga inovatora Hrvatske uz potporu Hrvatske gospodarske komore te u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture. Udruga inovatora Hrvatske na festivalu predstavila je 6 inovacija i postigla odlične rezultate osvojivši 6 medalja i jedno posebno priznanje.

Zlatnom medaljom i posebnim priznanjem Kineske asocijacije inovatora nagrađena je 3D znanstvena podmornica autora Josipa Oroza, studenta Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Lovre Stipanovića, studenta Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Martina Sokolovića, učenika Srednje strukovne škole iz Samobora te mentora Ivana Vlainića, a uz potporu Društva pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora.

Zlatne medalje pripale su i Nevidljivom označavanju u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s INK JET tehnologijom autora prof. dr. sc. Vilka Žiljka, izv. prof. dr. sc. Ivane Stanimirović Žiljak, prof. dr. sc. Klaudija Papa i prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić s Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Medicinskom električnom krevetu LIFT&GO autora Borisa Perovskog iz tvrtke BERNARDA d.o.o.

Srebrnom medaljom nagrađene su Uzgoj lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornju autora Vlade Moulisa i Apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke – RUCONBAR autora prof. dr. sc. Stjepana Lakušića s Građevinskoga fakulteta Sveučilište u Zagrebu.

Brončana medalja pripala je Soku od limunske trave s aronijom i jabukom autora Bože Grginovića i Ive Pavić Grginović.

Hrvatski inovatori su još jednom potvrdili izvrsnost i konkurentnost na održanom Festivalu na kojem je sudjelovalo 450 inovatora iz 25 zemalja svijeta koji su predstavili više od 400 inovacija na 2000 metara kvadratnih izložbenoga prostora.

Izvor vijesti: Udruga inovatora HrvatskeTop