Vijest
08.11.2017

Velik uspjeh sastavnica Sveučilišta u Zagrebu na 69. međunarodnoj izložbi inovacija iENA 2017 u Nürnbergu

Na međunarodnoj izložbi inovacija IENA 2017., jednoj od najpoznatijih takvih manifestacija u Europi, koja je u Nürnbergu u Njemačkoj održana od 2. do 5. studenoga 2017., sastavnice Sveučilišta u Zagrebu osvojile su dvije zlatne medalje i nagradu Kineske asocijacije inovatora. Na ovogodišnjoj izložbi iENA sudjelovale su tri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu – Fakultet elektrotehnike i računarstva s dvjema inovacijama te Fakultet prometnih znanosti i Grafički fakultet, svaki s po jednom inovacijom.

Inovacija Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu razvijena u suradnji s Radionicom željezničkih vozila Čakovec SELF PROP RAIL autora Dražena Vidovića na izložbi iENA 2017 nagrađena je zlatnom medaljom. Inovacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva pod nazivom aPAD grupe autora nagrađena je također zlatnom medaljom, dok je inovacija Grafičkoga fakulteta pod nazivom Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom autora prof. dr. sc. Vilka Žiljka, prof. dr. sc. Ivane Stanimirović-Žiljak, prof. dr. sc. Klaudija Papa i dr. sc. Jane Žiljak-Vujić osvojio Nagradu Kineske asocijacije inovatora.

Tijekom četiri dana trajanja izložbe iENA 2017 predstavljeno je više od 800 inovacija iz 31 zemlje svijeta. Riječ je o izložbi koja već dugi niz godina nosi titulu jedne od najznačajnijih izložbi inovacija u Europi i šire te je vodeći sajam kontakata i izvrsnih mogućnosti za izumitelje i predstavnike trgovine i industrije za razmjenu ideja i inovacija.

Predstavljanje hrvatskih inovatora na izložbi iENA već je 23. put organizirala Udruga inovatora Hrvatske uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore.

Izniman uspjeh istraživača Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnim izložbama inovacija pridonosi razvoju, popularizaciji i promicanju inovacija i inovatorstva s ciljem stvaranja modernoga i inovativnoga sveučilišta te prijenosu znanja i tehnologija u gospodarstvo.Top