Vijest
04.06.2020

Velik uspjeh: Naši znanstvenici skupili podatke o genskoj raznolikosti virusa SARS-CoV-2 u RH

Suradnjom znanstvenika dviju partnerskih institucija Centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva, dr. sc. Ivana-Christiana Kurolta iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” te dr. sc. Anamarije Slović i dr. sc. Jelene Ivančić Jelečki iz Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu, određene su sekvence virusa SARS-CoV-2 (uzročnika bolesti COVID-19) iz uzoraka pacijenata iz šest hrvatskih gradova (Pula, Koprivnica, Varaždin, Dubrovnik, Split i Osijek). Istraživanje je rađeno u sklopu europskoga molekularno-epidemiološkog praćenja širenja i evolucije SARS-CoV-2, a sudjelovale su i dr. sc. Irena Tabain te dr. sc. Tatjana Vilibić Čavlek iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dobiveni rezultati ukazuju na gensku raznolikost sojeva ovog virusa koji su cirkulirali u Hrvatskoj u proteklim mjesecima. Analizirani virusi pripadaju različitim podgrupama linije B. 

Sekvence čitavih virusnih genoma određene su metodologijom dubinskog sekvenciranja prema protokolu razvijenom u Centru za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji te korištenjem bioinformatičkih programa. Dobivene sekvence prijavljene su u bazu GISAID, najveći svjetski repozitorij genomskih podataka o SARS-CoV-2.  

Globalno sakupljanje podataka o molekularnoj evoluciji SARS-CoV-2 jedan je od preduvjeta za dizajn novih dijagnostičkih testova, te usmjeruje istraživačke napore u traženju protuvirusnih lijekova i razvoju cjepiva učinkovitih u borbi protiv ove pandemijske bolesti.  Top