Vijest
01.12.2017

Veleposlanik Republike Kosova posjetio Sveučilište u Zagrebu

U srijedu 29. studenoga 2017. rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras primio je veleposlanika Republike Kosova u Republici Hrvatskoj NJ. E. Gëzima Kasapollija i saborsku zastupnicu gospođu Erminu Lekaj Prljaskaj. Sastanku je nazočila i dr. phil. Branka Roščić, voditeljica središnjega Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu. Svrha posjeta bila je radni sastanak na kojem su gosti iznijeli težnju za jačim povezivanjem kosovskih akademskih institucija sa Sveučilištem u Zagrebu.

Tijekom sastanka razgovaralo se o velikome broju članova kosovske akademske zajednice koji su studirali na Sveučilištu u Zagrebu, te su i dalje povezani sa Sveučilištem.  

Nacionalni strateški plan Republike Kosova je jačanje obrazovanja na svim razinama, poglavito u području visokoga obrazovanja i doktorskih studija.

Kao znak dobre akademske suradnje između hrvatskih i kosovskih sveučilišta te prijateljskih odnosa tih dviju država, veleposlanik NJ. E. Gezim Kasapolliji i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj iznijeli su zamolbu rektoru Damiru Borasu da Sveučilište u Zagrebu podupre njihovu inicijativu za otvaranjem lektorata albanskoga jezika na Sveučilištu u Zagrebu. Taj je plan ujedno i dio Operativnoga programa za nacionalne manjine za razdoblje 2017. - 2020. prema odluci Vlade RH.

Rektor prof. dr. sc. Damir Boras prihvatio je ponudu uz zamolbu da se uspostavi lektorat hrvatskoga jezika na partnerskome Sveučilištu u Prištini (https://www.uni-pr.edu/) te predložio daljnje korake za ostvarivanje uspostave dvaju lektorata, što bi se reguliralo bilateralnim ugovorom na državnim razinama.

 Top