Vijest
19.01.2017

Veleposlanik Republike Južne Afrike posjetio Rektorat Sveučilišta u Zagrebu

Prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, ugostio je 16. siječnja 2017. veleposlanika Republike Južne Afrike Nj. E. Johanna Marxa. Sastanku su nazočili akademik Vladimir Bermanec i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu dr. phil. Branka Roščić. Nakon uvodnoga upoznavanja prešlo se na glavnu temu sastanka, a to je jače povezivanje južnoafričkih akademskih institucija sa Sveučilištem u Zagrebu. Sveučilište u Zagrebu je 2015. sklopilo prvi bilateralni sveučilišni sporazum s University of Pretoria (www.up.ac.za). Akademska znanstvena suradnja između pojedinih istraživača, primjerice u području geologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu čiji je nositelj akademik Bermanec, uspješna je već dugi niz godina.

U tijeku je i projektna prijava na Erasmus+ mobilnost za partnerske države kojom bi studenti ili nastavno osoblje University of Pretoria dobili mogućnost za studijsku stipendiju ili akademski boravak na Sveučilištu u Zagrebu, i obrnuto. Veleposlanik Marx je naglasio osobitu važnost činjenice da je Republika Južna Afrika kao jedna od zemalja BRICS-a u mogućnosti da se znatnije razvija zahvaljujući dostupnosti financija iz BRICS Development Bank.

Također, jedan od razvojnih ciljeva je i izgradnja državne infrastrukture, uključujući prometnu povezanost morskim putem kao i razvoj brodogradnje. U tom smislu veleposlanik je zamolio da se razmotri mogućnost upisivanja južnoafričkih studenata na studij Fakulteta strojarstva i brodogradnje. O tom pitanju održan je još dodatni sastanak s predstavnicima fakulteta na čelu s dekanom prof. dr. sc. Zvonimirom Guzovićem. Zaključeno je da na fakultetu kapaciteti i kolegiji na engleskom jeziku za strane studente postoje i da bi se trebao razmotriti razvoj ovoga područja na južnoafričkim sveučilištima koja su na morskoj obali kao npr. University of Cape Town, ali i suradnja s vodećim sveučilištem Stellenbosch University.

veleposlanik_marx_za stolom_712x385Top