Vijest
13.03.2023

Veleposlanik Republike Albanije Nj. E. Riza Poda posjetio Sveučilište u Zagrebu

U petak 10. ožujka 2023. u posjetu rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepanu Lakušiću bio je veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Nj. E. gospodin Riza Poda. Susretu je nazočio i prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarićprorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu.

Na sastanku je razmatrana dosadašnja i buduća suradnja između Sveučilišta u Zagrebu i javnih sveučilišta u Albaniji te suradnja u okviru transfera tehnologije.

Veleposlanik je istaknuo da zajedno s Vladom i akademskom zajednicom u Albaniji radi na čvršćem povezivanju Albanije s Hrvatskom, kako u gospodarskom, tako i u akademskom pogledu, budući da u Republici Hrvatskoj postoji velika albanska zajednica koja djeluje dugi niz godina.

Rektor je istaknuo da je Sveučilište u Zagrebu surađivalo i još uvijek surađuje s gospodarskim subjektima u Hrvatskoj na razvoju prometne infrastrukture u Tirani, ponajprije uvođenjem tramvajskoga prometa, što je i veleposlanik istaknuo kao vrlo važnu okosnicu razvoja albanskoga glavnoga grada, u kojem danas živi milijun stanovnika. Važnost izgradnje prometne infrastrukture i povezivanja Hrvatske i Albanije ima uporište u činjenici da Hrvatska ima izrazito velika iskustva u izgradnji prometne infrastrukture te bi produžetkom Jadransko-jonskoga koridora Albanija dobila kvalitetnu povezanost sa zapadnom Europom. Nadalje, na sastanku se razgovaralo i o usklađivanju cjelokupnoga prometnoga sektora, s preporukama EU-a kroz koje je Republika Hrvatska prošla, a u tom je procesu aktivno sudjelovalo i Sveučilište u Zagrebu i njegove sastavnice.

U cilju uspješnije suradnje između najvećega albanskoga sveučilišta ‒ Sveučilišta u Tirani i Sveučilišta u Zagrebu, dogovoreno je da se održi sastanak rektora potkraj svibnja 2023. kako bi se ta suradnja unaprijedila na konkretnijim projektima. Značajniji iskorak u suradnji bio je pokretanje kolegija na Odsjeku za lingvistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojem se može slušati albanski jezik i na kojem se očekuje i osnivanje lektorata za albanski jezik. Idući korak bio bi otvaranje katedre za hrvatski jezik na Sveučilištu u Tirani s obzirom na to da je jezik najvažnija karika unaprjeđenja gospodarske suradnje.Top