Vijest
25.05.2017

Veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj posjetio Sveučilište u Zagrebu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras ugostio je 24. svibnja 2017. veleposlanika Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Nj. E. Huja Zhaominga. Sastanku su nazočili prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloš Judaš, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu dr. phil. Branka Roščić i gospodin Shaolin Feng, prvi tajnik Veleposlanstva NR Kine.

Nakon uvodnih riječi konstatirano je da se ove godine slavi 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i NR Kine, koja ima sve važniju globalnu ulogu i iznova ju naglašava pokretanjem inicijative novoga Puta svile. Naime, u Pekingu je ovog mjeseca održan veliki gospodarski summit posvećen ovoj kineskoj inicijativi, na kojem se okupilo 29 državnika te predstavnici iz 110 zemalja. Kina je najavila da će u projekt investirati 124 milijarde dolara, a kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na izgradnju otvorenoga svjetskoga gospodarstva.

Središnja tema sastanka bila je jače povezivanje kineskih akademskih institucija sa Sveučilištem u Zagrebu. Sveučilište u Zagrebu izvan Europske unije surađuje u programima sa sljedećim kineskim institucijama: City University of Hong Kong, Beijing Sport University, Shanghai Institute of Foreign Trade (2010.) / Shanghai University of International Business and Economics, Shanghai Institutes for International Studies, Huazhong Agricultural University, Xi'an Jiaotong University North China Electric Power University, Tianjin International Chinese College i Jiuzhaigou National Preserve Management Bureau, Chengdu Institute of Biology-Chinese Academy of Sciences.

Dodatno, u okviru programa Erasmus+ International Credit mobility za partnerske zemlje (KA107), razmjena studenata i profesora realizirana je sa sljedećim institucijama: Beijing Sport University, China University of Political Science and Law, East China University of Political Science and Law, Huazhong Agricultural University i Shanghai University of International Business and Economics (SUIBE).

Naravno, bilo je riječi i o aktivnostima Konfucijevog instituta koji djeluje od 2012. godine u okviru Sveučilišta, te su isti na sastanku predstavljali hrvatski voditelj Krešimir Jurak, predstavnik Sveučilišta u Zagrebu, i njegov kineski kolega voditelj Yan Lidong, predstavnik Šangajskog instituta za međunarodnu trgovinu. Voditelji Instituta izravno zastupaju interese hrvatske i kineske strane.

Veleposlanik Zhaoming naglasio je važnost podučavanja kineskoga jezika i kulture na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i težnju da se program razvije u Odsjek za kineski jezik i kulturu, odnosno da se dugoročno osnuje znanstveni institut koji bi, uz humanističko područje, proučavao i ostala područja kao što su kineska politika, zakonodavstvo  i gospodarstvo. U tom smislu je od važnosti i jačanje kulturne razmjene i prijevoda kineskih publikacija na hrvatski jezik.

Rektor Boras je izrazio podršku jačanju i širenju akademske ponude, pojasnivši i ulogu fakulteta te nadležnoga ministarstva, ključnih za ostvarivanje željenih ciljeva koji zahtijevaju i znatna financijska ulaganja.Top