Vijest
30.01.2017

Veleposlanik Islamske Republike Iran u posjetu Sveučilištu u Zagrebu

Prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, ugostio je 27. siječnja 2017. veleposlanika Islamske Republike Iran Nj. E. Mohammada Rezu Sadegha. Sastanku su nazočili voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu dr. phil. Branka Roščić i gospodin Allaei Bijan, prevoditelj za perzijski jezik. Nakon uvodnoga upoznavanja razgovaralo se o jačem povezivanju iranskih akademskih institucija sa Sveučilištem u Zagrebu. Sveučilište u Zagrebu je 2012. potpisalo dva bilateralna sveučilišna sporazuma s University Shahid Beheshti i Sharif University of Technology, a godinu kasnije i s University of Tehran.

Veleposlanik Sadegh je naglasio da je Iran, nakon ukidanja međunarodnih sankcija, osobito zainteresiran za jačanje političke i gospodarske suradnje sa zemljama Europske unije te da Hrvatsku vide kao jednu od važnijih članica u ponovnoj uspostavi produktivnih odnosa. Istaknuo je i posjet predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Iranu u svibnju prošle godine i susret s predsjednikom Irana, gospodinom Hasanom Rohaniom.

U tom smislu je od važnosti i jačanje akademske suradnje u području visokoga obrazovanja kao i kulturna razmjena. Uz već uspostavljenu suradnju, veleposlanik Sadegh je naveo i akademsku ustanovu Islamic Azad University Systems koja obuhvaća preko 400 kampusa širom Irana i više od 1.700.000 studenata. Akademska suradnja u području istraživanja nafte, brodogradnje i turizma od osobitoga su značaja za Iran.

Rektor Boras je potvrdio da će Sveučilište u Zagrebu nastaviti uspostavljenu suradnju s iranskim sveučilištima, kao i podržati uspostavu katedre za perzijski jezik i kulturu na Filozofskom fakultetu. Također je pozvao da ministar vanjskih poslova Irana, gospodin Mohammad Javar Zarif, prilikom svoga planiranoga posjeta Hrvatskoj u ožujku ove godine, uz Ured predsjednice RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, posjeti i Sveučilište u Zagrebu.Top