Vijest
04.12.2017

Varaždin dobio novi moderan studentski dom

Novi studentski dom svečano je u subotu 2. prosinca 2017. u Varaždinu otvorio premijer Andrej Plenković u nazočnosti ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, ravnatelja Studentskog centra Varaždin Nenada Miljaša, potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, varaždinskog župana Radimira Čačića, varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka i drugih uzvanika.

Time su Varaždin i cijela sjeverozapadna Hrvatska dobili jedan od najmodernijih domova u ovom dijelu Europe s novih 600 kreveta, ali i brojnim dodatnim sadržajima. Ukupna investicija vrijedna je 141.590.368,42 kune, što je omogućeno bespovratnim sredstvima fondova Europske unije.

Sam dom nalazi se iza postojećeg Studentskog doma u Ulici Julija Merlića i prostire se na ukupno 18 tisuća kvadratnih metara, a uz novih 600 kreveta, ukupna brojka smještajnih kapaciteta sada iznosi 850 kreveta. Novi dom ima pet katova s 243 sobe, podzemnu garažu s 118 parkirnih mjesta i dva punjača električnih automobila, spremište za čak 340 bicikala, ambulantu, studentski klub i samposlužnu praonicu rublja. U dvorišnom prostoru nalazi se solarni park sa solarnim drvom i dvije klupe, sportsko igralište i dva zabavna fitness parka sa spravama za vježbanje. Otvorenjem doma zaposleno je i 11 novih djelatnika.

2017_prosinac_studentski dom Varazdin_otvorenje 2017_prosinac_studentski dom Varazdin_otvorenje

Sveučilište u Zagrebu kontinuirano ulaže napore u stvaranje preduvjeta za što kvalitetnije studiranje svojih studenata, što je, uz stalno podizanje kvalitete studijskih programa, naš strateški cilj i prioritet. Stoga sam ponosan da danas možemo otvoriti vrata ovog novog i modernog studentskog doma te se ujedno zahvaljujem svima koji su svojim trudom i zalaganjem pomogli u realizaciji ovog značajnog projekta – izjavio je prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, te dodao kako vjeruje da će dobri uvjeti u domu, temeljeni na primjeni najviših tehnologija, zaštiti okoliša i održivom energetskom konceptu, pridonijeti osobnom razvoju i kvalitetnom studiranju studenata.

Cijeli studentski dom dizajniran je na način da teži održivom razvoju i očuvanju okoliša te s ciljem da ne ispušta štetne plinove u atmosferu. U izgradnji su korišteni ekološki građevni materijali, na krovovima se nalaze solarne elektrane, za zalijevanje travnjaka i sanitarnu vodu koristi se kišnica, za grijanje i hlađenje koriste se sustavi dizalica topline voda-voda, studenti će sortirati otpad i odlagati ga u podzemne spremnike, a proizvodnja i potrošnja energije te potrošnja vode prati se preko CNUS-a. Sve to, uz energetski certifikatA+, samo su neke od karakteristika koje ovaj kompleks čine jednim od prvih takve vrste u ovom dijelu Europe.

Otvorenjem doma, studentima u Varaždinu omogućen je kvalitetan studentski standard, što bitno doprinosi razvoju visokog školstva u gradu. Uz podršku Sveučilišta u Zagrebu, donacija zemljišta od strane Grada Varaždina, uspješna i kontinuirana suradnja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU koji su zajedno sa Zajednicom studentskih centara RH omogućili da  studentski domovi imaju priliku financiranja iz EU fondova, te profesionalna suradnja sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), omogućili su uspješnu realizaciju izgradnje novog, modernog studentskog doma.

2017_prosinac_srudentski dom varazdin_otvorenjeTop