Vijest
04.02.2022

Uspjesi inovatora i istraživača Tekstilno-tehnološkoga fakulteta

Velik broj domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja uručen je inovacijama istraživačkih timova u 2021. godini autoricama prof. dr. sc. Tanji Pušić i Katji Grgić te timu prof. dr. sc. Dubravka Rogalea.

Pojačivač za uklanjanja specifičnih zaprljanja s tekstilija

Na izložbi inovacija i dizajna Svjetske organizacije udruga inovatora u Kaohsiungu u Tajvanu, održane od 2. do 4. prosinca 2021., inovacija pod nazivom "Pojačivač za uklanjanja specifičnih zaprljanja s tekstilija" (The booster for removal of specific stains from textiles) autorice prof. dr. sc. Tanje Pušić i doktorandice Katje Grgić s Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, osvojila je srebrnu medalju. KIDE (Kaohsiung International Invention & Design Expo) središnje je godišnje okupljanje inovatora iz cijeloga svijeta, članova prestižne svjetske organizacije World Invention Intellectual Property Associations (WIIPA).

U Zagrebu je od 13. do 16. listopada 2021. održana izložba inovacija INOVA 2021. pod nazivom "Budi uzor - 2021." s međunarodnim sudjelovanjem, na kojoj je također predstavljena ista inovacija dviju autorica. Među mnogobrojnim izlagačima, u kategoriji "Kemijska i tekstilna industrija" prof. dr. sc. Tanja Pušić i Katia Grgić dobile su zlatnu medalju i posebnu nagradu za uspješan nastup na 45. hrvatskom salonu inovacija.  INOVA je tradicionalna nacionalna izložba inovacija koja obilježava 50 godina postojanja i 45 godina održavanja u organizaciji Saveza hrvatskih inovatora (SHI) i Saveza inovatora Zagreba (SHZ).

ttf_inovacije_2021_psic_grgic

Uređaj za mjerenja temperaturnih gradijenata u odjevnim kompozitimaKapacitivni mikrometar za mjerenja istisnutih rubova pri ultrazvučnom spajanju dijelova odjeće

Inventivni tim Tekstilno-tehnološkoga fakulteta pod vodstvom prof. dr. sc. Dubravka Rogalea nagrađen je nizom nagrada koje su uručene od strane vodstva Saveza inovatora Zagreb. Dekanica Fakulteta izv. prof. dr. sc. Anica Hursa Šajatović primila je predstavnike Saveza inovatora Zagreba u prostorima fakulteta.

Povod je bio osvajanje zlatne medalje i posebne nagrade s plaketom za inovaciju "Uređaj za mjerenja temperaturnih gradijenata u odjevnim kompozitima" na međunarodnoj izložbi inovacija International Invention and Trade Expo (ITE EXPO) održanoj od 1. do 3. prosinca 2021. u Londonu. Autori spomenute inovacije su prof. dr. sc. Dubravko Rogale, prof. dr. sc. Snježana Firšt Rogale, doc. dr. sc. Željko Knezić te prof. dr. sc. Siniša Fajt s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Istraživanja se provode u sklopu Hrvatske z aklade za znanost (IP-2018-01-6363), a voditelj je prof. dr. sc. Dubravko Rogale.

Izvršni direktor Nacionalnoga istraživačkog vijeća iz Tajlanda dr. sc. Wiparat De-ong na izložbi inovacija 2021 Bangkok International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition,  povodom Dana inovatora Tajlanda, uručio je zlatnu medalju za spomenutu inovaciju. Također, zlatna medalja uručena je i od strane predsjednice World Invention Intelectual Property Associations (WIIPA), gospođe Manli Hsieh na izložbi inovacija i dizajna Svjetske organizacije udruga inovatora u Kaohsiungu u Tajvanu u prosincu.

Inovacija je nagrađena i zlatnom medaljom nagrađen je zlatnom medaljom na izložbi inovacija Global Invention forum in Cyprus održanoj u Limassolu od 19. do 20. listopada 2021.

Inovacija "Kapacitivni mikrometar za mjerenja istisnutih rubova pri ultrazvučnom spajanju dijelova odjeće", istoga tima istraživača nagrađena je srebrnom medaljom na manifestaciji pod nazivom International Innovation Show E-nnovation, održanoj u Poljskoj od 22. do 24. srpnja 2021.

 ttf_inovacije_2021_rogale1  ttf_inovacije_2021_rogale2

Čestitamo!Top