Vijest
17.09.2018

Uspjeh hrvatskih inovatora i autora sa Sveučilišta u Zagrebu na Sajmu inovacija u Kini

U Narodnoj republici Kini je od 13. do 15. rujna 2018. u Foshanu održan 10. Međunarodni sajam inovacija, te 3. Svjetski inovacijski forum (IEI &WIIF 2018) na kojem su već tradicionalno izlagali i hrvatski inovatori. Na ovom, jednom od najvećih svjetskih sajmova, bilo je izloženo oko 3 tisuće domaćih inovacija dok je u međunarodnoj konkurenciji sudjelovalo više od 250 inovacija iz čedrdesetak zemalja svijeta. Udruga inovatora Hrvatske ovom prilikom predstavila je 6 inovativnih projekata većinom nastalih kao rezultat rada istraživačkih timova fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Posebnu pozornost posjetitelja i struke izazvala je 3D Znanstvena podmornica autora Josipa Oroza, Lovre Stipanovića i Martina Sokolovića, mladih inovatora iz Samobora koji su svoj ROV (Remote Underwater Vehicle) predstavili atraktivnom videoprezentacijom (https://youtu.be/INscY0cKfaI) te je i na ovom sajmu, kao i na nizu prethodnih, ova inovacija osvojila zlatnu medalju.

Zlatnu medalju je osvojila i Bionička ruka autora Davora Širinića i Luke Miškovića. Srebrna odličja osvojile su inovacije Chess Playing Robot i OptiC, a brončane medalje The Clothing for Monitoring of Forest Workers i Algorithm for Defining Optimal Guidelines for Development of Graphic Products.

Član Ocjenjivačkoga suda Sajma i ovog je puta bio gospodin Zoran Barišić, dipl. ing., koji je licencirani član IFIA (Međunarodna federacija nacionalnih asocijacija inovatora) ocjenjivačkoga tima (https://www.ifia.com/ifia-awards/international-jury-board/) .

Sudjelovanje hrvatskih inovatora organizirala je Udruga inovatora Hrvatske uz potporu i suradnju Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Kina_inovacije2018_barisic

Na margini Sajma održana je i Izborna skupština IFIA te je značajno istaknuti da je u svom drugom mandatu za predsjednika IFIA ponovno izabran gospodin Alireza Rastegar, a kao član Izvršnog odbora gospodin Zoran Barišić, predstavnik Udruge inovatore Hrvatske. Izbor obojice kandidata u njihovom drugom mandatu dovoljno govori o prepoznatljivosti dosadašnjih rezultata u radu izvršnih tijela IFIA, te ugledu UIH-e koji ova nacionalna udruga inovatora uživa u svijetu.

Inovacija

Autori

Institucija

Bionic Hand

Davor Širinić, Luka Mišković

FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE, Sveučilište u Zagrebu

Chess Playing Robot

Leon Malnar

FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE, Sveučilište u Zagrebu

The Clothing for Monitoring of Forest Workers

Davor Begić, Dubravko Rogale

TEKSTILNO-TEHNOLOŠKI FAKULTET, Sveučilište u Zagrebu

OptIC – Software for Development and Optimization of Ion Chromatographic Methods

Matija Cvetnić, Tomislav Bolanča,Šime Ukić, Marko Rogošić, Marinko Markić, Boris Brigljević, Ana Marija Dizdar, Petar Žuvela

FAKULTET KEMIJSKOG INŽENJERSTVA I TEHNOLOGIJE, Sveučilište u Zagrebu

Algorithm for Defining Optimal Guidelines for Development of Graphic Products

Marenić&Co

GRAFIČKI FAKULTET, Sveučilište u Zagrebu

3D Scientific Submarine

Josip Oroz, Lovro Stipanović, Martin Sokolović

 

SREDNJA ŠKOLA SAMOBORTop