Vijest
06.10.2017

U Parizu preminuo Stanko Lasić - književni povjesničar i teoretičar te počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu

U Parizu je u 91. godini života preminuo Stanko Lasić, ugledni hrvatski književni povjesničar i teoretičar i počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu.

Diplomirao je 1953. studij jugoslavenskih književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1965. obranio disertaciju Milutin Cihlar Nehajev te je nastavničku karijeru izgradio predajući noviju hrvatsku književnost (1960. - 1976.) na Filozofskome fakultetu. Radio je kao lektor i profesor na slavističkim katedrama u Francuskoj i Nizozemskoj te je u zemlji i inozemstvu tijekom godina održao niz zapaženih javnih predavanja, odgojio brojne književne stručnjake te poticao na prevođenje hrvatskih pisaca i bavljenje hrvatskom književnošću.

Izradio je više bibliografija, uređivao časopise te potaknuo osnivanje Instituta za znanost o književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a kada je taj Institut 1968. osnovan, postao je njegov prvi ravnatelj i pokretač izdavačke djelatnosti.

Nakon što je 1967. potpisao Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika počeo se razilaziti u mišljenju sa stavom Komunističke partije, čiji je bio član kao istaknuti lijevi intelektualac. Nakon nekoliko godina daje ostavku na članstvo i od 1976. djeluje i karijeru gradi u inozemstvu. U svome znanstvenom i stručnom radu fokusirao se na brojna žarišna pitanja hrvatske literature i kulture, uvodio nove teme, konceptualizirao je najopsežniji i najkompleksniji opus Miroslava Krleže, stvarao studije o poetici kriminalističkoga romana Marije Jurić Zagorke, napisao knjigu "Autobiografski zapisi" u kojoj traga za identitetom i moralnim iskupljenjem čovjeka i zajednice, a devedesetih progovara o dvojbama i iskušenjima koje je nametnuo povijesni trenutak.

Za svoje djelovanje dobio je brojna priznanja i nagrade, između ostaloga i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu koji mu je dodijeljen za izniman doprinos razvoju hrvatske znanosti o književnosti, nastanku pojedinih analitičkih paradigmi i usustavljivanju njegovih terminologija, međunarodnoj afirmaciji hrvatske književnosti te ugledu Sveučilišta u Zagrebu i Republike Hrvatske.

Sveučilište u Zagrebu izražava najdublju sućut obitelji Lasić.Top