Vijest
26.10.2020

U okviru Dana karijera Sveučilišta u Zagrebu održana panel-diskusija „Alumni su snaga našega Sveučilišta"

U okviru Dana karijera Sveučilišta u Zagrebu održanog 16. listopada 2020., Savez ALUMNI UNIZG je u auli Sveučilišta u Zagrebu organizirao panel-diskusiju: „Alumni su snaga našega Sveučilišta", koju su svi zainteresirani studenti, alumni te ostala javnost mogli pratiti putem izravnoga prijenosa / streaminga.

Sudionici panel-diskusije bili su prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Mario Šafran, predsjednik Saveza ALUMNI UNIZG i Damir Vanđelić, predsjednik Nadzornog odbora INA-e d.d. Panel-diskusiju moderirao je naš istaknuti alumnus Mislav Togonal, urednik i voditelj na HRT-u koji je odmah na početku otvorio niz pitanja koja su usmjeravala raspravu: kako se u Hrvatskoj danas radi s alumnima, znamo li tko su naši bivši studenti i kakve su karijere postigli, postoji li uređeni registar bivših studenata, koliko su oni zapošljivi sa svojim znanjima nakon što završe studij, mogu li alumni postati mentori darovitim studentima i pomoći u njihovim budućim karijerama itd.

Dan karijera 2020.

Panel-diskusija započela je pitanjem rektoru Borasu o tome koliko Sveučilište zaista prati i poznaje svoje bivše studente i ima li saznanja o tome što su oni danas postigli. Rektor je kazao da su se ranije karijere studenata nakon završetka studija slabije pratile, ali se u novije vrijeme situacija ipak popravlja. Naglasio je da na Sveučilištu u Zagrebu svake godine diplomira oko 10 tisuća studenata čije je karijere važno pratiti radi održavanja mreže naših alumna u cilju napretka i daljnjega razvoja Sveučilišta, naglasivši da je naše Sveučilište i ove godine svrstano među 500 najboljih u svijetu na Šangajskoj listi, ali je istovremeno i među 300 najboljih sveučilišta po kvaliteti poučavanja, što i jest najvažnija misija sveučilišta. Istaknuo je da „…vrhunsko poučavanje temeljeno je na što boljoj znanosti, a takva znanost ovisi o kvaliteti financiranja.“.

Na pitanje koliko je u kontaktu sa svojom institucijom nakon završetka fakulteta, Damir Vanđelić rekao je da je studij na Fakultetu strojarstva i brodogradnje značajno pridonio razvoju njegove karijere, pružajući mu odličnu osnovu za logično i strukturirano sistemsko razmišljanje. „Kao predsjednik Gospodarskoga savjeta Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji okuplja 30-ak gospodarstvenika, također alumna fakulteta, trudim se surađivati i uključiti u rad Fakulteta, kako iz zahvalnosti, tako i iz želje da fakultet doživi svoju promjenu“, istaknuo je gospodin Vanđelić. Pri tome smatra da je važno nadograđivati bazično školovanje kako bi završeni student bio spreman raditi u multikulturanim i multidisciplinarnim timovima. Vezano uz pitanje o nestajanju određenih zanimanja u budućnosti, smatra da je odgovornost države i sveučilišta da ukaže kamo društvo ide, ali i spremnost nas samih na promjene i stalno učenje.

S navedenim se složio i Darinko Bago, rekavši da je kao alumnus Fakulteta elektrotehnike i računarstva cijeli svoj radni vijek proveo na valu kontinuiranih promjena. „Ako čovjek želi ostati na vrhu ili u toku tih promjena jedini zadatak mu je da uz marljiv rad, kontinuirano uči“, istaknuo je.

Dan karijera 2020.

O važnosti uključivanja akademske zajednice u društveno koristan rad najbolje su svojim primjerom pokazali profesori i alumni Građevinskoga fakulteta koji su se nakon potresa koji je zadesio Zagreb i zagrebačko područje 22. ožujka ove godine, uključili u brojne volonterske aktivnosti vezane uz procjenu uporabljivosti zgrada na području grada Zagreba. „Želja je bila pomoći ljudima kada im je bilo najteže, a budući da su profesori Građevinskoga fakulteta jedini u tom trenutku mogli pomoći, stavili su se na raspolaganje“, rekao je prof. dr. sc. Stjepan Lakušić. Obzirom da Građevinski fakultet u svojoj bazi ima velik broj alumna mogao ih je vrlo brzo aktivirati, što su oni bez razmišljanja prihvatili i svojim angažmanom pomogli na više načina. Time se nametnulo pitanje na koji način motivirati alumne kad završe fakultet da budu spremni pomoći kako fakultetu, tako i novim generacijama studenata.

„Jedini način je provođenje sustavnoga pristupa, a dosadašnja iskustva kroz rad Saveza pokazala su da najbolji motivacijski faktor jest koristiti dobre i pozitivne primjere“, istaknuo je prof. dr. sc. Mario Šafran. Smatra da osnivanjem Ureda za razvoj karijera na Sveučilištu i njegovim sastavnicama svjedočimo dobrom smjeru profesionalizacije brige o bivšim studentima.

Mislav Togonal osvrnuo se na filantropsko djelovanje Damira Vanđelića u smislu stipendiranja studenata, na što je gospodin Vanđelić rekao da je na fakultetima kao i na Sveučilištu potrebno razviti sustav kojim bi se putem godišnjih donacija ili sponzorstava nagrađivali najbolji studenti. „Također, uloga mentora (coach) gdje alumni svoja znanja i iskustva mogu prenijeti sadašnjim generacijama studenata jednako je vrijedna kao i samo stipendiranje“, istaknuo je gospodin Vanđelić.

Dan karijera 2020.

Dobar primjer stipendiranja pokazuje i tvrtka KONČAR d.d. koja je prema riječima Darinka Bage stipendirala preko 450 studenata s raznih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a stipendije su bile u iznosu prosječne Končareve plaće. Na primjeru Sveučilišta Harvard objasnio je da taj mehanizam kreće od same države, tj. kada država uvidi da je dobro da ljudi koji završavaju određeni fakultet ili sveučilište budu umreženi jer oni svojim radom i vezama mogu umnogome doprinijeti društvu. „Ako želimo razvijati alumni filozofiju moramo prije svega politički osigurati da svaka aktivnost bude porezno rasterećenje“, istaknuo je gopodin Bago.

Na konstataciju Mislava Togonala o tome da su neka zanimanja umreženija od drugih i da se neke struke više „drže skupa“ i na pitanje je li to slučaj i kod građevinarske struke, prof. Lakušić istaknuo je da je sektor građevinarstva veliki sektor koji će za 10 do 15 godina biti sektor s najviše aktivnosti te je neminovna potreba za umrežavanjem i s drugim sektorima. Za razliku od većine tvrtki koje nemaju svoje institute i laboratorije, fakulteti su ti koji imaju akreditirane laboratorije te itekako mogu pomoći gospodarstvu da postanu konkurentni na tržištu. „Zadatak akademske zajednice je da zajedno s gospodarstvom podiže BDP države“, istaknuo je prof. Lakušić.

Dan karijera 2020.

Prof. dr. sc. Damir Boras naglasio je da je poruka sveučilišnih studija stvarati odgovorne građane koji vjeruju u ovu državu, dok one resurse koje je država uložila u javna sveučilišta studenti vraćaju ostajanjem i radom u Hrvatskoj. U nastavku panel-diskusije postavljeno je nekoliko pitanja iz publike, gdje je između ostaloga istaknuta potreba da se alumni kroz Gospodarske savjete uključuju u izrade novih nastavnih planova na način da se multidisciplinarna znanja, koja danas nedostaju mnogim studentima, uvrste u kurikulum.

Panel-raspravu zaključio je prof. Mario Šafran iskazavši zadovoljstvo što se priča o alumni aktivnostima kao obliku društveno odgovornoga ponašanja prikazala u pravome svjetlu, pri tome pozvavši sve alumne da svojim djelovanjem šire načela alumni filozofije te čuvaju ugled svojega Sveučilišta.

Cijelu panel-diskusiju možete pogledati na poveznici.

 

 Top