Vijest
12.09.2017

U nedjelju održana svečana promocija doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

U nedjelju 17. rujna 2017. u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana je svečana promocija nova 202 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U skladu s protokolom, kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta došli u dvjema povorkama koje su predvodila dva sveučilišna pedela, zbog čega je između 10.20 i 10.30 sati kratkotrajno bio obustavljen promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske. Desetak minuta kasnije, povorka prorektora i dekana predvođena rektorom ušla je u zgradu Hrvatskoga narodnoga kazališta. U razdoblju kretanja povorke također je kratkotrajno bio obustavljen promet.

Promocija je započela svečanim ulaskom rektora, prorektora i dekana na pozornicu HNK-a, nakon čega je intonirana himna Republike Hrvatske. Na svečanosti je uslijedio govor rektora prof. dr. sc. Damira Borasa. Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti, promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanost je završila akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Na svečanoj promociji doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu nazočili su brojni gosti i uzvanici.

Istoga dana poslijepodne, novopromovirani doktori znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pridružili su se predstavnicima akademske zajednice i uzvanicima u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, gdje je u 17 sati svečano bio obilježen početak nove 349. akademske godine.Top