Vijest
06.04.2017

U "Lisinskom" izbor iz oratorija Charlesa Gounoda 'Mors et Vita' povodom 100. obljetnice Medicinskoga fakulteta

Povodom 100. obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Muzička akademija u uspješnoj suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, Akademijom dramske umjetnosti i Arhitektonskim fakultetom (Studij dizajna) priprema novi zajednički projekt Charles Gounod Mors et Vita (Smrt i život).Solisti, zbor i simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija izvest će u subotu 8. travnja 2017. s početkom u 19.30 sati u KD Vatroslava Lisinskog u sklopu ciklusa Lisinski subotom izbor iz oratorija Charlesa Gounoda Mors et Vita (Smrt i život).

Za ovaj oratorij Gounod je sam odabrao izvatke iz Vulgate (tradicionalni naziv za prijevod Biblije na latinski), dodajući im druge sakralne tekstove Katoličke crkve. Djelo se sastoji od tri glavna dijela, Mors (Smrt), Judicium (Sud) i Vita (Život), međusobno povezana motivima što ih Gounod naziva mélodie typique, glazbenim frazama koje predstavljaju određene prikaze ili ideje. Posrijedi je motiv groze koji izaziva konačnost Posljednjega suda, motiv tuge i suza, motiv sreće blaženih te motiv koji najavljuje buđenje mrtvih.

U projektu izradom animacija sudjeluju studenti i mentori Akademije likovnih umjetnosti, studenti Akademije dramskih umjetnosti koji su pod mentorstvom svojih nastavnika oblikovali zvuk i svjetlo, a studentice Studija dizajna pri Arhitektonskom fakulteta uz pomoć mentora oblikovale su plakat i naslovnicu programske knjižice.Top