Vijest
27.11.2017

U Dubrovniku održana Međunarodna škola rudarstva

Međunarodna škola rudarstva (Dubrovnik International ESEE Mining school – DIM ESEE), koja okuplja međunarodne stručnjake za primarne i sekundarne sirovine iz istočne i jugoistočne Europe, održavala se od 20. do 25. studenoga 2017. u Interuniverzitetskom centru Dubrovnik.

Na ovogodišnjoj Školi sudjelovalo je 39 polaznika iz devet  europskih zemalja (Austrije, Finske, Hrvatske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine) te osam predavača sa sveučilišta iz Zagreba i Leobena, Zavoda za gradbeništvo Slovenije (Slovenian National Building and Civil Engineering Institute) te iz industrije. Na Školi su sudjelovali i predstavnici Europske komisije (DG Environment), Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske te Europskoga instituta inovacija i tehnologije (European Institute of Innovation & Technology - Raw materials – Circular economy).

U okviru programa ovogodišnje Međunarodne škole rudarstva u Dubrovniku vrhunski su stručnjaci na svojim predavanjima i na radionicama prenosili studentima, istraživačima i predstavnicima industrije znanja i vještine koje mogu poboljšati konkurentnost inženjera rudarstva na tržištu rada. Na tematskim radionicama DIM ESEE 2017 raspravljalo se o važnim pitanjima u kontekstu prelaska na kružno gospodarstvo i društvo bez otpada – kako očuvati prirodne resurse, kako obraditi te ponovno upotrijebiti rudarski i industrijski otpad u građevinskom sektoru te kako umanjiti utjecaj na okoliš novim pristupom.

Međunarodna škola rudarstva (DIM ESEE ) obrazovni je projekt vrijedan pola milijuna eura koji financira Europski institut za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology – EIT) kroz program KIC Raw Materials. Projektni konzorcij sastavljen je od osam visokoobrazovnih i istraživačkih institucija s područja istočne i jugoistočne Europe, s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu kao vodećim partnerom.

Medunarodna skola u Dubrovniku_studeni 2017

Cilj je DIM ESEE projekta prijenos znanja te osnaživanje inovacijskih potencijala u područjima primarnih i sekundarnih sirovina - rudarstvu, recikliranju i gospodarenju otpadom. Riječ je o projektu cjeloživotnoga obrazovanja koji se provodi u bliskoj suradnji s dionicima iz industrije svih zemalja uključenih u projekt.

DIM ESEE projektom promiče se ideja da se dodatnim znanjima iz područja rudarenja, oplemenjivanja te poboljšanja rudarskih tehnika u pogledu smanjenja njihova utjecaja na okoliš može pomoći prihvaćenosti rudarstva u širem društvu, za čije se potrebe sirovine i eksploatiraju. Dugoročno, takav program vodi održivosti u rudarenju i oplemenjivanju, čime se osnažuje gospodarski rast i stvaraju nova radna mjesta u zemljama istočne i jugoistočne Europe.

Detaljnije informacije o DIM ESEE projektu dostupne su na mrežnim stranicama.Top