Vijest
05.02.2017

Tradicionalna utrka '162 stube' u sklopu obilježavanja 100 godina Medicinskoga fakulteta

I ove godine SportMEF, studentska udruga Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s drugim studentskim udrugama Fakulteta, organizira cestovnu utrku 162 stube. Ovaj, sada već tradicionalni projekt, osmišljen je s ciljem osvješćivanja javnosti da je tjelesna aktivnost jedan od najučinkovitijih načina borbe protiv kardiovaskularnih, ali i drugih bolesti te iniciranja kretanja kao jednoga od osnovnih čimbenika zdravlja. Svrha utrke je promicanje održavanja fizičkoga zdravlja, koje tako potiče i mentalno zdravlje.

Staza je duga 4500 metara, a proteže se preko Mesićeve, Grškovićeve i Rockfellerove ulice. Tako utrka povezuje dvije temeljne zdravstvene institucije: Medicinski fakultet i Školu narodnog zdravlja "Andrija Štampar". Utrka je posebna jer su u stazu uključene stube, njih 162, poznate kao Schlosserove stube. Staza nije duga, ali je zbog svoje neravne konfiguracije dobar trening za iskusnije trkače. Ako pak trkač nije najbolje kondicijski pripremljen, može je i prohodati, a ipak će nešto učiniti za svoje zdravlje.

Posebnost ovogodišnje utrke je i u tome što se ona događa u sklopu obilježavanja 100. godišnjice osnutka Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim toga, utrka se uključuje ove godine kao dio sveučilišnoga promotivno-preventivnoga projekta Zdravo Sveučilište, čiji cilj je također promovirati zdravlje studenata Sveučilišta u Zagrebu i njihovo sudjelovanje u utrci i fizičkoj aktivnosti. Sveučilište ima zadaću unapređenja zdravlja svojih članova i time ostvarivanje njihovih punih potencijala te promociju javnoga zdravlja cijele zajednice. Grad Zagreb je također prepoznao važnost ovih aktivnosti te je podrška provođenju ovoga programa uvrštena u aktivnosti dogovorene Sporazumom o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Grada Zagreba.

Utrka će se održati u subotu 11. veljače 2017. Start utrke je u 12 sati ispred dekanata Medicinskoga fakulteta, Šalata 3b. Prijave za sudjelovanje u utrci primaju se na istoj lokaciji od 10 do 11.30 sati. Prijave su moguće i online na sljedećoj adresi: http://grabarsport.hr/trcanje/

Pravo sudjelovanja imaju svi koji žele nešto učiniti za svoje zdravlje i kardiovaskularni sustav, a trčanje je zasigurno najpristupačnija sportska aktivnost kojom se to može postići.Top