Vijest
17.09.2021

Tjedan dobrodošlice / Welcome Week za strane studente Sveučilišta u Zagrebu

Za strane studente koji na Sveučilište u Zagrebu dolaze na studentsku razmjenu u zimskom semestru akademske godine 2021./2022. Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu organizira Tjedan dobrodošlice / Welcome Week.

Tjedan dobrodošlice planiran je od 27. rujna do 1. listopada i prilagođen je epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je izdao Nacionalni stožer. Velik dio aktivnosti bit će održan virtualno ili u manjim skupinama.

Djelatnici Središnjega ureda za međunarodnu suradnju predstavit će Sveučilište u Zagrebu, mogućnosti studiranja na engleskome jeziku na Sveučilištu, kao i učenja hrvatskoga jezika za strance. Hrvatski studenti iz Erasmus Student Networka Zagreb (ESN Zagreb), udruge čiji rad sufinancira Središnji ured za međunarodnu suradnju, održat će prezentaciju za strane studente o studiranju i životu u Zagrebu te će upoznati studente s aktivnostima koje će za njih organizirati tijekom semestra, a sve prilagođeno epidemiološkoj situaciji i mjerama na snazi.

Studentima će biti podijeljeni darovi dobrodošlice, uključujući i materijale o Sveučilištu u Zagrebu i programu Erasmus+ Središnji ured za međunarodnu suradnju. U Tjednu dobrodošlice predviđene su razne aktivnosti: stručno vodstvo po kulturno-povijesnom središtu grada Zagreba, akademska predavanja na Sveučilištu o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskome obrazovnome sustavu, zatim o religijskoj baštini Hrvatske te o kulturološkom šoku i akulturaciji. U programu je i orguljaški koncert u crkvi sv. Blaža.

Program Tjedna dobrodošlice i Dana dobrodošlice je u potpunosti financiran iz sredstava programa Erasmus+ mobilnosti.

Stručno vodstvo po kulturno-povijesnom središtu grada organizirano je u više termina kako bi grupe studenata bile manje. Umjesto jednodnevnoga izleta Ured za međunarodnu suradnju studentima će u poklon paketu dodijeliti ulaznice za Muzej suvremene umjetnosti i Etnografski muzej. Studenti će individualno moći ulaznice iskoristiti do 19. veljače 2022.

Najviše studenata na studijski boravak u Zagreb dolazi u okviru Erasmus+ programa za zemlje Europske unije, a koji podrazumijeva reciprocitet broja dolaznih stranih i odlaznih matičnih studenata na studijski boravak u te iste zemlje. Vrijednost projekta i na natječaju dobivenih nepovratnih stipendija za ak. god. 2020./21. je 3.888.540,00 EUR za programske države Europske unije (KA103). Najveći iznos stipendija namijenjen je matičnim studentima koji odlaze na studijski boravak u države Europske unije.

ProgramTop