Vijest
11.04.2017

Terenska nastava iz hrvatske dijalektologije na otoku Vrgadi

Na svom predmetu Hrvatska dijalektologija dr. sc. Sanja Vulić, profesorica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, organizirala je dvodnevnu terensku nastavu. Budući da je riječ o studentima hrvatske kulture, terenska je nastava počela obilaskom Vranskoga jezera kao najvećega prirodnoga jezera u Hrvatskoj. Studenti su uz stručno vodstvo obišli Ornitološki rezervat, Vidikovac Kamenjak te se prošetali Panoramskom stazom. Slijedio je posjet ostatcima srednjovjekovnoga grada Vrane u kojem su boravili priori vranski Ivan Paližna i Petar Berislavić. Također su posjetili Maškovića Han koji je, u neposrednom susjedstvu ostataka gradine Vrane, još jedan podsjetnik na turska osvajanja toga kraja.

U poslijepodnevnim su satima prvoga dana sudionici terenske nastave posjetili Muzej grada Biograda. Zahvaljujući kustosu Draženu Samardžiću saznali su ne samo niz zanimljivosti iz povijesti grada nego im je i pokazao značajne povijesne lokalitete u središtu toga staroga hrvatskoga kraljevskoga grada. Na večer su se susreli s biogradskom pjesnikinjom Radom Vrančić i izvornim govornicima biogradskoga govora.

Drugi dan bio je u cijelosti rezerviran za otok Vrgadu i temu: hrvatski jezikoslovac Blaž Jurišić. Na Vrgadi ih je srdačno dočekao predsjednik Mjesnoga odbora gosp. Eriden Livić. Nakon ugodne šetnje po mjestu Vrgadi, sudionici terenske nastave stigli su do dvorane Mjesnoga odbora, u kojoj je održan Okrugli stol o Blažu Jurišiću u organizaciji Mjesnoga odbora otoka Vrgade i prof. dr. sc. Sanje Vulić, koja je moderirala program. Na okruglom su stolu svoja izlaganja održale dvije apsolventice (Kristina Broz i Marijana Kovač) i dvije bivše studentice prof. Vulić, sada magistrice kroatologije (Nina Turić i Lidija Bogović), koje su tako podučavale svoje mlađe kolege s 3. godine studija. Program okrugloga stola s velikim su zanimanjem pratili brojni mještani Vrgade, koji su s velikim zadovoljstvom sudjelovali u kvizu poznavanja vrgadinskih riječi na kraju službenoga dijela programa. Kviz je, na temelju Rječnika govora otoka Vrgade Blaža Jurišića, sastavila Kristina Broz, demonstratorica profesorice Vulić na predmetu Hrvatska dijalektologija. Sve sudionike Okrugloga stola predsjednik i članovi Mjesnoga odbora počastili su pravim domaćim ribarskim ručkom.

Terenska nastava završila je posjetom rodnoj kući Blaža Jurišića te razgledavanjem mjesne osnovne škole i župne crkve, ali i uživanjem u pogledu s vrha otoka.

Program okrugloga stola o Blažu Jurišiću.pdfTop