Vijest
16.10.2016

Sveučilište u Zagrebu sudjelovalo na 14. međunarodnoj izložbi inovacija - ARCA 2016.

Međunarodna izložba inovacija - ARCA 2016. održala se od 20. do 22. listopada 2016. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske s ciljem predstavljanja inovacija iz Hrvatske i svijeta. Predstavljen je značajan broj inovacija koje su rezultat hrvatskoga stvaralaštva pojedinaca i timova u tvrtkama, akademskoj zajednici i javnim institucijama. Posebice su istaknute inovacije koje su rezultat znanja i inventivnosti mladih iz obrazovnoga sustava jer su temelj budućega gospodarskoga razvoja Hrvatske.

Pozdravni govor na otvorenju događanja sa Sveučilišta u Zagrebu održao je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, predstavnici vlasti i predstavnici ostalih uvaženih institucija Republike Hrvatske.

Za sudjelovanje na izložbi prijavilo se 10 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s 19 projekata: Grafički fakultet, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Metalurški fakultete, Građevinski fakultet, Šumarski fakultet, Fakultet prometnih znanosti, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Geotehnički fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu i inovacije na Izložbi

Otvaranje ARCA2016_prorektor Otvorenje_ARCA2016_svi


U kongresnoj dvorani Knjižnice u četvrtak 20. listopada održao se i forum pod nazivom Inovacije - pokretač razvoja. Prorektor Šimpraga sudjelovao je na Forumu s temom Uloga Sveučilišta u Zagrebu u komercijalizaciji inovacija nastalih u okruženju R&D (Research and Development).

Program Foruma

ARCA2016_forum ARCA2016_forum1

Jače povezivanje gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom, kao i korištenje znanstvene i istraživačke infrastrukture, osnažuju konkurentnost hrvatskoga gospodarstva. Promocija inovacija i inovatorstva putem međunarodnih izložbi i tematskih konferencija bitno pridonosi razvoju inovacijske kulture u tvrtkama i predstavljaju potporu u animiranju zaposlenika za kreativno razmišljanje i stvaranje inovativnih proizvoda i procesa.

Međunarodna izložba inovacija ARCA 2016. održala se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pod pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Međunarodnom federacijom nacionalnih organizacija inovatora IFIA, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i drugim partnerima.

Više možete pročitati ovdje.Top