Vijest
27.10.2016

Sveučilište u Zagrebu ostvarilo izniman uspjeh na 14. međunarodnoj izložbi inovacija - ARCA 2016.

Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu osvojile su ukupno četiri zlatne, četiri srebrne i pet brončanih medalja na ovogodišnjoj, 14. međunarodnoj izložbi inovacija – ARCA, koja se od 20. do 22. listopada 2016. održavala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, koji je u suradnji s Radionicom željezničkih vozila Čakovec osmislio projekt samohodnoga vagona za rasuti teret, dobitnik je Velike nagrade Grand Prix, najznačajnijega priznanja ovogodišnje izložbe ARCA.

Iznimni uspjesi sastavnica na ovoj međunarodnoj manifestaciji pokazatelj su da se snažnijim povezivanjem gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom te korištenjem znanstvene i istraživačke infrastrukture značajno može osnažiti konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i pridonijeti razvoju RH.

Na izložbi je sudjelovalo deset sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (Grafički fakultet, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Metalurški fakultete, Građevinski fakultet, Šumarski fakultet, Fakultet prometnih znanosti, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Geotehnički fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva) koje su tijekom tri dana predstavile ukupno 19 inovativnih projekata.

Tablica osvojenih medalja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu

Međunarodnu izložbu inovacija organizirala je Udruga inovatora Hrvatske s ciljem predstavljanja najinovativnijih projekata nastalih u Hrvatskoj i svijetu. Na izložbi je javnosti predstavljen značajan broj inovacija koje su rezultat hrvatskoga stvaralaštva pojedinaca i timova u tvrtkama, akademskoj zajednici i javnim institucijama. Na ovogodišnjoj je izložbi ARCA naglasak na inovacijama koje su ne samo rezultat znanja i inventivnosti mladih iz obrazovnoga sustava nego i temelj budućega hrvatskoga gospodarskoga razvoja.

Izložba inovacija ARCA 2016. održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Međunarodnom federacijom nacionalnih organizacija inovatora IFIA, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i drugim partnerima.Top