Vijest
25.10.2017

Sveučilište u Zagrebu nagradilo najbolje studente športaše

Ženska futsalska i muška rukometna reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu najbolje su športske ekipe u akademskoj godini 2016./2017., a Melani Adamić-Golić i Marino Marelić najbolji športašica i športaš Sveučilišta u Zagrebu. Dina Levačić i Tin Srbić dobili su pak posebna priznanja na dodjeli nagrada najuspješnijim studentima športašima u auli Sveučilišta u Zagrebu u utorak 24. listopada 2017., koju je organizirao Ured za šport Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebački Sveučilišni športski savez i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

U protekloj akademskoj godini na Sveučilištu u Zagrebu organizirana su natjecanja u 19 različitih športova, u kojima je nastupilo ukupno 4071 športaša i 314 ekipa. Taj najveći sustav organizacije studentskoga športa u Hrvatskoj svake godine ima sve više sudionika, a novo vodstvo sveučilišnog športa uvelo je za proteklu sezonu i mobilnu aplikaciju za praćenje rezultata uživo te snimanje utakmica u suradnji s Televizijom Student.

Posebno mi je zadovoljstvo biti u društvu naših istaknutih mladih športaša koji su ujedno i studenti na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu. Njihovi iznimni športski uspjesi potvrda su da je moguće povezati i uskladiti športske obveze uz one obrazovne. Nadam se da će i ove nagrade biti poticaj njihovim kolegama da u športskim aktivnostima pronađu motivaciju za razvijanje upornosti i zalaganja jer su to neke od bitnih kvaliteta uspješnih studenata, ali su važne i kasnije kada jednog dana budu za svojim radnim mjestima – rekao je prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, koji je i sam bio aktivni športaš tijekom studiranja, a i kasnije u karijeri na Sveučilištu.

Na održanim natjecanjima u protekloj akademskoj godini najbrojnije ekipno natjecanje bilo je u futsalu – 11 ženskih i 38 muških ekipa, a pojedinačno kros – 759 sudionika. Natjecanja su održana u atletici, badmintonu, futsalu, džudu, karateu, košarci 3x3, krosu, odbojci na pijesku, plivanju, rolanju, rukometu, rukometu na pijesku, tenisu, stolnom tenisu, streljaštvu, šahu i veslanju. Raznovrsnost športova i sve veći broj sudionika na natjecanjima Sveučilišta u Zagrebu potvrđuje da među studentima postoji veliko zanimanje za bavljenje športom, bez obzira na obveze koje imaju na fakultetima.

Svima nama koji sudjelujemo u organizaciji ili podršci športskih događanja to je ujedno obveza da pratimo trendove i omogućimo im što više sličnih prilika – poručila je Janica Kostelić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za šport.

Organizatori su podsjetili i na četvrto hrvatsko sveučilišno športsko prvenstvo Unisport Finals. U svibnju je domaćin prvi put bio Biograd na Moru, i to u deset različitih športova: košarka, futsal, odbojka, rukomet, odbojka na pijesku, košarka 3x3, šah, stolni tenis, badminton i tenis. Sveučilište u Zagrebu postiglo je odličan uspjeh s osvojenih 13 zlatnih medalja, dvije srebrne i dvije brončane medalje, te je bio i sveukupni pobjednik. Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su i predstavnici i reprezentacije sveučilišta u Zadru, Splitu, Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Puli i Sveučilišta Sjever te veleučilišta Vern, Lavoslav Ružička u Vukovaru, u Slavonskom Brodu, Šibeniku, Požegi, Karlovcu i Veleučilište Baltazar.

priznanja sportasima_listopad2017

Za nagrađene športaše organizatori su naveli u objašnjenima nagrada:

PRIZNANJE ZA NAJBOLJU ŽENSKU EKIPU SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
Za najbolju žensku ekipu proglašena je Futsal reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu, koja je osvojila državno sveučilišno prvenstvo, te na EP-u u futsalu odigranom u Turskoj zauzela sjajno drugo mjesto. Najboljom igračicom EP-a proglašena je studentica doktorskoga studija kineziologije Tihana Nemčić.

PRIZNANJE ZA NAJBOLJU MUŠKU EKIPU SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
Za najbolju mušku ekipu proglašena je Rukometna reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu, koja je svojom kvalitetom i zajedništvom na terenu i izvan njega još jednom bila bolja od konkurencije i osvojila Sveučilišno prvenstvo Republike Hrvatske.

PRIZNANJE ZA NAJBOLJU ŠPORTAŠICU SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
Za najbolju športašicu Sveučilišta u Zagrebu proglašena je studentica 2. godine Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Melani Adamić-Golić, hrvatska reprezentativka koja je na svjetskoj univerzijadi u kineskom Taipeiju osvojila brončanu medalju u taekwondou.

PRIZNANJE ZA NAJBOLJEGA ŠPORTAŠA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
Za najboljega športaša Sveučilišta u Zagrebu proglašen je student 4. godine Kineziološkoga fakulteta Marino Marelić, odbojkaš HAOK-a Mladost i hrvatski reprezentativac koji je dao svoj nemjerljiv doprinos Odbojkaškoj sveučilišnoj reprezentaciji u osvajanju zlatne medalje na državnom sveučilišnom prvenstvu, na kojemu je bio i najbolji igrač.

POSEBNO PRIZNANJE ZA ŠPORTAŠICU DINU LEVAČIĆ
Dina Levačić, studentica 4. godine Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prva je Hrvatica koja je uspjela preplivati kanal La Manche. Iza Dine Levačić – uvijek nasmijane, vedre, neslomljiva duha ali krajnje uporne u ostvarivanju svojega cilja – tisuće su isplivanih kilometara. I ovaj put je uspjela, preplivavši La Manche i osvojivši "Trostruku krunu", što je do sada uspjelo samo šest osoba u svijetu te ostvarila pothvat dostojan najvećih športskih uspjeha.

POSEBNO PRIZNANJE ZA ŠPORTAŠA TINA SRBIĆA
Tin Srbić, student 3. godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, osvojio je prvu svjetsku zlatnu medalju za hrvatsku gimnastiku. Nakon toga povijesnoga uspjeha, na novinarsko pitanje kako stigne uskladiti sve obveze, Tin je skromno izjavio: "Sve je stvar dobre organizacije, nakon učenja i treninga stigne se popiti i kava s prijateljima."

Možemo samo zapljeskati!Top