Vijest
16.09.2019

Sveučilište u Zagrebu na sportskom vrhu Europe

Studentske sportske reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu natjecale su se ovo ljeto na europskim studentskim prvenstvima u organizaciji krovne Europske sveučilišne sportske organizacije - EUSA i u konkurenciji od 576 sveučilišta osvojile najviše medalja od svih sveučilišta, njih čak 19 (5 zlatnih, 7 srebrnih i 7 brončanih medalja).

 

Sveučilište u Zagrebu predstavljalo je 138 sportaša i članova stručnoga osoblja u jubilarnoj 20. godišnjici postojanja EUSA-e. Reprezentacije su sudjelovale u 12 prvenstava (od ukupno 21 organiziranoga prvenstva).

Reprezentativci Sveučilišta u Zagrebu ostvarili su ogroman uspjeh na premijernom izdanju Europskih sveučilišnih prvenstava u borilačkim sportovima (EUSA Combat 2019), koje se održavalo u Zagrebu od 31. srpnja do 3. kolovoza, osvojivši čak trinaest medalja, čime su zauzeli poziciju sveučilišta s najvećim brojem odličja na ovom natjecanju. U vitrini zagrebačkih ekipa tako su se našle četiri zlatne medalje (Karlo Raguž, Lucija Lesjak, Jelena Pehar, Anita Tadić), sve iz karatea, šest srebrnih (Borna Pečko, Luka Skender, Luka Mavračić – taekwondo, Stjepan Štimac – karate, Elizabeta Crnković, Petar Jaman – kickboxing) te tri brončane (Lea Katarina Gobec – judo, Ivan Vrgoč, Franjo Gucić – taekwondo).

Druga najuspješnija delegacija bila je ženska stolnoteniska reprezentacija koja je svoje medalje ostvarila na 9. Europskom stolnoteniskom sveučilišnom prvenstvu koje se održalo u Camerinu u Italiji sredinom srpnja. Ida Jazbec, Klara Cakol, Magadalena Basić i Josipa Zajec osvojile su tri medalje; jednu srebrnu i dvije brončane, i to u ekipnoj konkurenciji i u parovima. Zbog gustoga rasporeda studentice su pojedinačno natjecanje stavile u drugi plan.

U još jednom premijernom izdanju europskih sveučilišnih prvenstava – u rukometu na pijesku, koje se održavalo u Zagrebu od 24. do 27. srpnja, zagrebački studenti osvojili su zlato, a nakon nesretnoga ispadanja u polufinalu, djevojke su u borbi za 3. mjesto svladale Sveučilište Tilburg i okitile se brončanom medaljom.

Posljednju medalju u Zagreb donijeli su veslači početkom rujna iz Jankopinga u Švedskoj. Drugo mjesto u jakoj konkurenciji osvojio je dvojac na pariće u sastavu Tomislav Šain i Luka Baričević, inače sparing partneri svjetskih prvaka – braće Sinkovića.  

Čak četiri drvene medalje osvojili su naši studenti u Švedskoj te je broj medalja za 2019. godinu ostao simboličan – 19.

Čestitamo studentima na ovom velikom uspjehu!

Eusa 2019

 

 Top