Vijest
01.06.2021

Sveučilište u Zagrebu među najprestižnijim sveučilištima na svijetu u 12 disciplina

Academic Ranking of World Universities, poznatiji kao "Šangajska lista" objavio je ovogodišnja rangiranja po znanstvenim disciplinama (GRAS). Sveučilište u Zagrebu ove je godine rangirano među najprestižnijim sveučilištima u čak 12 disciplina.

Na najvišem mjestu ističu se Pomorsko inženjerstvo (43. mjesto), Prehrambena znanost i tehnologija (101.-150. mjesto) te Menadžment u turizmu (151. - 200. mjesto). U kategoriji 301. - 400. mjesta nalaze se Matematika, Javno zdravstvo i Medicinska tehnologija, dok se u kategoriji 401. - 500. mjesta nalaze Fizika, Ekologija, Biotehnologija, Psihologija, Klinička medicina i Farmacija.

Od ostalih hrvatskih sveučilišta na ovom rangiranju pojavljuju se Sveučilište u Splitu, koje je rangirano u kategoriji 201.-300. mjesta u Fizici i Biologiji, te Sveučilište u Rijeci, koje je rangirano u kategoriji 401. - 500. mjesta u Biologiji čovjeka.

Na ovom prestižnom rangiranju u obzir se uzimaju: broj objavljenih znanstvenih radova u visoko rangiranim časopisima (Q1), citiranost s obzirom na disciplinu, međunarodne suradnje, dobivene prestižne nagrade unutar pojedinih disciplina te broj znanstvenih radova u najprestižnijim časopisima prema ShanghaiRanking’s Academic Excellence Survey. Zbog toga je rezultat na ovim listama iznimno vrijedan i predstavlja snažan poticaj za daljnji razvoj, ne samo znanosti Sveučilišta u Zagrebu, već i cjelokupne nacionalne znanosti. 

Više možete vidjeti OVDJE.

 Top