Vijest
15.10.2019

Sveučilište u Zagrebu: Izložba umjetničkih radova djelatnika Agronomskoga fakulteta

Izložbe umjetničkih radova agronoma tradicija su Agronomskog fakulteta obzirom da se od 1965. organiziraju za svaku značajnu obljetnicu. Tako su i povodom 100. obljetnice AFZ-a umjetnički radovi njegovih djelatnika u posljednim danima ljeta uresili aulu VI. paviljona Fakulteta, a sada vas u prekrasnom vestibulu Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, pozivaju da pogledom uberete plodove impresija i ekspresija duša njihovih stvaratelja. Izložbu možete razgledati do 31. listopada 2019. Doc. dr. sc. Sanja Ćurković i izv. prof. dr. sc. Snježana Topolovec-Pintarić prikupile su izloške i osmislile izložbu, a postavio ju je tehničar Mladen Poletti Kopešić.


Izlagačice i izlagač:

Doc. dr. sc. Sanja Ćurković (staklo, metal, gips) - predavačica na Katedri tjelesne i zdravstvene kulture boju doživljava kao moćan medij pomoću kojega se može izraziti stanje duha. Svjetlucave staklene priče u tehnici fuzije stakla zrače vedrinom i toplinom. No, nepredvidiva je to tehnika koja autoricu drži u neizvjesnosti do posljednjega trenutka kompozicije provedene na vulkanskoj temperaturi pečenja. Hoće li temperatura poštovati njezinu kreaciju? Hoće li ju blagosloviti neočekivanim efektom ili će ju uništiti zahtijevajući nove kreacije? Koji god bio ishod, autorici daje neizmjernu sreću stvaranja. Autorica bira i druge teške tehnike poput kiparstva kako bi u glini izradila studije za buduće staklene kipove poput izloženoga ženskog torza. Poseže i za metalom suprotstavljajući mu krhkost staklenih fragmenata. Ovjekovječiti ideju i energiju nezaustavljiv je poriv ovog homo ludensa. Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi Centra za likovni odgoj grada Zagreba.

Prof. dr. sc. Danijel Karolyi (tuš) - od završetka studija zaposlen je na Zavodu za opće stočarstvo. Crta od ranog djetinjstva. Svoju esenciju pronalazi u izražajnosti olovke i tuša kojima trajno u papir ucrtava motive realnoga i alegorijskoga sadržaja. Vrijedno je pohraniti Danijelove crteže u kognitivnu mapu i tako moguće jednom doživjeti ugodu prepoznavanja njegovih ilustracija u knjigama poezije, ali i znanstveno-stručne tematike koje ilustrira.

Meri Marić mag. iur. (tempera, tuš) - zaposlena je u Tajništvu - Odsjek za pravne, kadrovske i opće poslove, a osim ljubavi prema svojem pozivu posjeduje ogromnu kreativnost i istančani smisao za estetiku i dekoriranje. Predstavljene slike za nas je „otela“ iz njihova konteksta, zidova svojega životnog prostora. Ovim velikim formatima intervenira u svoj životni prostor redizajnirajući ga često izmjenama tema, kao i širokim rasponom palete od pastelnih do jarkih boja.

Katarina Martinko mag. ing. agr. (olovka, kristal) - zaposlena je na Zavodu za fitopatologiju gdje je pronašla mogućnost kreativnoga izražavanja kroz izradu nastavnih modela te uporabnih komada. Svakodnevni interes za život njezinoga vrta i voćnjak te ljubav prema struci izvori su njezine inspiracije. Očaranost poludragim kamenjem o kojem posjeduje veliko znanje, inspiriralo ju je na novu tehniku, ²slikanje kristalima². Najčešće se izražava kroz crtež no, neovisno o stilu i tehnici uvijek je osjetna ljubav prema prirodi i najvrednijem, obitelji.

Dr. sc. Mirela Osrečak (akril na platnu) - zaposlena je na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo, a svakom nam slikom priča svoju kolorističku priču o ljubav prema prirodi. Temperament i energija autorice utkani su u svaki siguran impasto spatule. Nasuprot tome, fine istančane bijele linije obrisa konja izranjaju iz crnine podloge toliko filigranske da odaju dojam kao da nisu u istoj tehnici akrila na platnu. Sva platna bude znatiželjnu želju za novim Mirelinim baladama prirodi, možda izloženim u novoj zgradi Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo.

Izv. prof. dr. sc. Snježana Topolovec-Pintarić je od završetka studija zaposlena na Zavodu za fitopatologiju. Prvu izgovorenu riječ "ogana" koristila je za sve što je moglo ostaviti trag na papiru, namještaju ili zidu. Od osnovne škole svakodnevno vrijeme provodi u slikarskoj obitelji Makanec Filipčić. Akademska slikarica Marta Dunja Makanec podučava ju osnovama crteža, gvaša i teoriji boja. No, vrijednost druženja je nenametljiv pedagoški utjecaj Marte, razgovori koji se nisu ticali samo umjetnosti, a opet su ponirali istovremeno u nju i iz nje. Bodri ju za upis na Likovni akademiju od čega odustaje radi upisa poslijediplomskog studija Fitomedicina. Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi slikarske grupe Marte Makanec te izložbi povodom otvorenja Poljoprivredno-prehrambenog centra u Zagrebu 1984. Komplicirana jednostavnost crteža osnovna joj je ljubav, a kako bi zadovoljila očaranost bojama, ugljenu dodaje srodan mu suhi pastel. Tehnika akrila na platnu i tekstura akrilne paste privukla ju je 2010 te slijede priznanja za slike „Medus-asci“ (2015) te „Fairy apothecia“ (2019). u (auto)portretu djeteta sa stihovima Tina Ujevića.

AGR_izlozba2019 AGR_izlozba2019
AGR_izlozba2019 AGR_izlozba2019
AGR_izlozba2019 AGR_izlozba2019

 Izložba predstavlja radove djelatnika Agronomskog fakulteta uz koje se veže dilema: "Znanstvenik koji se bavi umjetnošću ili umjetnik koji se bavi znanošću." Možda se poput Leonarda da Vinci-a smatraju prvenstveno znanstvenikom, a vama povjeravaju svoju želju da ih doživite kao umjetnike.

 Top