Vijest
21.04.2017

Sveučilište u Zagrebu i HAZU organizirali okrugli stol o prirodnim i kulturnim dobrima u subotu 22. travnja

U povodu svjetskoga obilježavanja Dana planeta Zemlje, u subotu 22. travnja 2017. u 10 sati, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizirali su okrugli stol pod nazivom Dan planeta Zemlje – prirodna i kulturna dobra, znanstveni i stvaralački pristup. Skup je održan u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14).

Nakon uvodnih obraćanja rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, predsjednika Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj prof. dr. sc. Ive Družića, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića i ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pave Barišića, istaknuti hrvatski znanstvenici na okruglom su stolu održali pet izlaganja.

Akademik Vladimir Bermanec s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je izlaganje pod nazivom Što je planet Zemlja? Govorio je o geofizičkoj i geološkoj složenosti planeta i o Zemlji kao prostoru koji omogućuje život i koji stoga ne smijemo ugroziti. Nakon toga je akademik Mladen Obad Šćitaroci s Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao izlaganje o kulturi prostora kao vrijednosnome odnosu čovjeka prema prirodi. Prirodni se krajobraz javlja kao prostor u koji će se uklopiti kulturni krajolik. Što odnos ljudskih tvorevina i prirode bude skladniji, što korištenje prirodnih izvora bude održivije, to će ljudski život imati više vrijednosti i veću budućnost. Uslijedilo je izlaganje pod nazivom Prirodna i kulturna ekologija professora emeritusa Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Vladimira Gossa. Čovjek kulturom preoblikuje prirodu, ali stvara kulturni krajolik koji obuhvaća materijalnu i nematerijalnu kulturu, ruralne i urbane cjeline koje mu postaju dom za koji se treba ekološki skrbiti kao i za prirodni okoliš.

okrugli stol_dan planeta zamlje_travanj2017

Akademik Vladimir Paar, professor emeritus Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je izlaganje o znanosti kao spoznajnome odnosu čovjeka prema prirodi. Znanost otkriva zakonitosti prirode, njene spoznaje omogućuju tehničku primjenu koja mijenja naš život, što postaje zamašnjakom razvoja. Naobrazba i znanost, i posebno prirodne znanosti, jamstvo su razvoja zemlje. No one trebaju voditi računa o očuvanju života na planetu Zemlji. Radni dio programa okrugloga stola završio je izlaganjem pod nazivom Znanost, kultura i (bio)etika kao stvaralački, a ne rušilački, odnos čovjeka prema prirodi akademika Mislava Ježića s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanost razvija spoznaju, kultura stvara vrijednosti, no obje mogu biti upotrijebljene na dobro i na zlo ako se ne ravnaju po etičkim i bioetičkim vrijednostima i načelima, koji jamče odgovoran odnos prema ljudima i društvu, prema živim bićima i prirodi te cjelini planeta Zemlje. Na skupu je uslijedila rasprava sudionika.Na okruglom su stolu nazočili dekani, profesori, članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te ostali zainteresirani sudionici. Moderator skupa bio je akademik Mislav Ježić. Okrugli se stol održao u okviru manifestacije Marš za znanost (March for Science).

Dan planeta Zemlje obilježava se širom svijeta još od 1970. godine. Opća skupština UN-a proglasila je 22. travnja Danom planeta Zemlje kako bi se ojačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu.

Autor fotografija: Damir HumskiTop