Vijest
10.11.2016

Sveučilište u Zagrebu i Grad Zagreb organizirat će sljedeći međunarodni kongres ISFNR-a o pričama i pripovijedanju

Sedamnaesti kongres International Society for Folk Narrative Research - ISFNR u suradnji s AFS-om (American Folklore Society) pod nazivom Unfinished Stories: Folk Narrative and Folklife at Gateway to the Future održavao se od 18. do 23. listopada 2016. u Miamiju, Sjedinjenim Američkim Državama.

Na poziv i prijedlog Odbora ISFNR-a izlagale su i hrvatske predstavnice: prof. dr. sc. Ljiljana Marks iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, dr. sc. Renata Jambrešić Kirin, znanstvena savjetnica, dr. sc. Nataša Polgardoc. dr. sc. Evelina Rudan s Katedre za hrvatsku usmenu književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovanje hrvatskih znanstvenika na kongresu financijskim je sredstvima pomoglo Sveučlilište u Zagrebu.

Uvažene doktorice istodobno su bile i predstavnice Organizacijskoga inicijativnoga odbora za sljedeći kongres ISFNR-a jer su, naime, Sveučilište u Zagrebu i Grad Zagreb s velikim odobravanjem prihvaćeni kao domaćini 18. međunarodnoga kongresa ISFNR-a. Kongres će se održati u lipnju 2020. s radnim naslovom glavne teme: Emotion and Affect in Folk Narrative and Folklife.

Kongres, koji se bavi pričama i pripovijedanjem, ima svoju dugu tradiciju i iznimno je ugledan u znanstvenom svijetu, a zajedno će ga organizirati Institut za etnologiju i folkloristiku i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Kao nova predsjednica za Europu u međunarodni odbor te organizacije izabrana je dr. sc. Renata Jambrešić Kirin.

International Society for Folk Narrative Research (ISFNR) krovno je svjetsko društvo eminentnih međunarodnih znanstvenika koji se teorijski, kulturno-povijesno, arhivski i terenski bave istraživanjem usmenih narativa, popularne literature, pučke književnosti, folklora i srodnih područja, a okuplja članove sa svih pet kontinenata. U osnivanju i kasnijem radu društva iznimno aktivno i angažirano sudjelovala je i suradnica iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba akademkinja Maja Bošković Stulli (1920. – 2012.). ISFNR je kao profesionalna znanstvena udruga osmišljena tijekom prvoga međunarodnoga znanstvenoga kongresa o usmenim naracijama u Kielu i Kopenhagenu 1959., a društvo je službeno utemeljeno na kongresu u Antwerpenu 1962. godine.

Kongresi se nakon 1964. održavaju periodično svake četvrte ili pete godine, a dosad su organizirani u Budimpešti, Ateni, Bukureštu, Helsinkiju, Edinburghu, Bergenu, Budimpešti, Innsbrucku, Mysoreu, Göttingenu, Melbourneu, Tartuu, Ateni, Vilniusu te ove godine u Miamiju. Neki su od tih kongresa bili ključni u teorijskom promišljanju, ne samo uskoga područja istraživanja usmenih narativa i šire folkloristike, nego su rezultati neizbrisivo utisnuti u znanost o književnosti, semiotiku, kulturnu antropologiju i etnologiju i druga s njima povezana područja. Prvi će puta kongres biti organiziran u nekoj slavenskoj zemlji, odnosno Hrvatskoj, tj. Zagrebu.Top