Vijest
04.11.2019

Svečano obilježena 350. obljetnica Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu u nedjelju 3. studenoga 2019. obilježilo je 350. obljetnicu svoga postojanja. Središnja proslava održana je u 20 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Program svečanosti započeo je govorom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i govorima visokih uzvanika, nakon čega je prikazan kratki film o povijesti Sveučilišta u Zagrebu i izveden glazbenoumjetnički program.

Istoga dana u 11 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu, održan je svečani prijam visokih gostiju, u okviru kojega je otvorena izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti, a glazbeni program izveli su studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Svečanom prijamu prethodila je svečana primopredaja zastave s kninske tvrđave u 10 sati koju je gradonačelnik Grada Knina dr. sc. Marko Jelić uručio rektoru prof. dr. sc. Damiru Borasu. Nakon upisa u Knjigu dojmova, uslijedilo je svečano postavljanje zastave na zgradu Sveučilišta.

Dies2019_dvorana Dies2019_dekani
Dies2019_VIP Dies2019_plaketa

Akademski dio proslave 350. obljetnice održat će se u ponedjeljak 4. studenoga 2019. u auli Sveučilišta u Zagrebu, kada će u 11 sati biti održana svečana sjednica Senata. Rektor Boras će se obratiti nazočnima izlaganjem na temu „Sveučilište u Zagrebu na početku 351. akademske godine“. Na svečanosti će rektor dodijeliti 26 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade „Fran Bošnjaković“ i „Andrija Mohorovičić“ za 2019. te posebna priznanja studentima i suradnicima Sveučilišta.

Istoga dana u 9 sati sveučilišno će izaslanstvo predvođeno rektorom i prorektorima na groblju Mirogoj položiti vijence i odati počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Akademski dio obilježavanja 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 4. studenoga, nakon svečane sjednice Senata, nastavit će se dodjelom priznanja studentima športašima Sveučilišta u Zagrebu. Svečanost dodjele održat će se u Francuskom paviljonu Studentskoga centra s početkom u 14 sati (Savska 25, Zagreb). U auli Sveučilišta u Zagrebu u 17 sati svečano će bit dodijeljene spomen-medalje profesorima umirovljenima u akademskoj godini 2018./2019.

Popis dobitnika nagrada i priznanja

Program obilježavanja 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu nastavit će se i u utorak 5. studenoga 2019. kada će se na svečanosti koja će se održati u auli Sveučilišta u 9 sati obilježiti 10 godina zajedničkoga diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije. Istoga dana u 18 sati u Zagrebačkoj katedrali održat će se svečana Misa Zaziva Duha Svetoga „Veni Sancte Spiritus“ za 351. akademsku godinu (2019./2020.).

Također, u subotu 9. studenoga 2019. u 19.30 sati, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga, Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvest će 9. simfoniju u d-molu, op. 125 Ludwiga van Beethovena.

U nedjelju 10. studenoga 2019. u 10 i 13 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.Top