Vijest
16.12.2020

Svečana proslava Dana Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća u četvrtak 17. prosinca 2020. u 12 sati Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu proslavit će svoju 103. obljetnicu.

Sjednicu možete pratiti na YouTube kanalu OVDJE. (Pridržavajući se protuepidemijskih mjera svečana sjednica moći će se pratiti i na TV prijemnicima u predvorju dvorane za novinare te u Novoj vijećnici u kojoj će biti smješteni nagrađeni koji će po prozivanju ulaziti u dvoranu Čačković, prema stručnim preporukama Stožera.)

Uz prigodne točke dnevnoga reda kao što su govor dekana, nastup zbora, dodjela dekanovih nagrada, zahvala umirovljenicima, nazočne će putem video-snimki pozdraviti ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Tradicionalno će se dodijeliti nagrada "Medicina" u znak priznanja i zahvalnosti za promicanje načela humanosti i etičnosti u skrbi za teško bolesne ljude, a u čast i slavu medicine, čovjeka i humanosti. Ovogodišnji laureati su:
Zavod za intezivnu medicinu i neuroinfektologiju i Odjel za striktnu izolaciju Klinike za infketivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Primarni respiratorni intenzivistički centar Kliničke bolnice Dubrava.

Također će se dodijeliti i nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti, i to za izuzetan stručni doprinos u suzbijanju širenja COVID-19 pandemije zbog uvođenja testiranja na novi koronavirus (SARS-CoV-2), te za doprinos razvitku struke i unapređenja dijagnostičkih procesa u kliničkoj mikrobiologiji u borbi protiv SARS-CoV-2 infekcije, a time i drugih budućih emergentnih infekcija u Republici Hrvatskoj, djelatnicima referentnih mjesta za testiranje na SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj.
Nagradu su dobili:
1. Jedinica za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „Dr. Fran Mihaljević“, voditeljica prof. dr. sc. Alemka Markotić
2. Odjel za bakteriologiju Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, voditeljica Blaženka Hunjak, prim. dr. med.
3. Služba za kliničku mikrobiologiju Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", voditeljica prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, prim. dr. med.

Dodjelit će se i posebne nagrade za značajan doprinos funkcioniranju Medicinskoga fakulteta, a primit će ju:
1. Građevinski fakultet, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić
2. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak
3. prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu
4. Odsjek za informatičku djelatnost i Ured za e-učenje, Pero Hrabač, dr. med. i prof. dr. sc. Mirza Žižak

Lakusic_Klarica_Simpraga

Posebno priznanje za iznimnu suradnju s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu tijekom epidemije COVID-19 u 2020. godini dodijelit će se Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Posebno se ističe suradnja HZJZ-a u kreiranju i provođenju javnozdravstvenih mjera sprečavanja širenja zaraze COVID-19 na Medicinskom fakultetu i na Sveučilištu u Zagrebu. U akademskoj godini 2020/21. Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjelovao je i u praktičnoj provedbi obavezno kolegija „Zdravlje u zajednici“ za studente 6. godine integriranog preddiplomskoga i diplomskoga studija medicine. Hrvatski je zavod za javno zdravstvo uključio studente medicine u dobrovoljni rad koji do sada obuhvaća aktivnosti uzimanja briseva za testiranje na COVID-19, rad u pozivnom centru 113 te rad u pozivnom centru za pomoć u praćenju kontakata oboljelih pod nadzorom epidemiologa. Pozivni centar za pomoć u praćenju kontakata oboljelih pod nadzorom epidemiologa počeo je s radom 19. studenoga 2020. te je u okviru tog projekta već u prvom danu rada volontiralo 40 studenta medicine. Započeli su rad praćenjem kontakata za 5 županija s mogućnošću širenja na nove županije.Top