Vijest
13.04.2017

Studentska sekcija Hrvatskoga društva kemijskih inženjera i tehnologa izdala prvi broj časopisa 'Reaktor ideja'

Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa nedavno je osnovalo Studentsku sekciju s ciljem poticanja studenata na aktivno sudjelovanje i kreiranje budućnosti Društva. Za prvoga predsjednika Sekcije odabran je student Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Džalto koji je u suradnji s ostalim kolegama studentima osmislio i predložio niz novih inicijativa, među kojima je i časopis Reaktor ideja. Prvi broj izdan je u elektroničkom obliku početkom travnja, a pisalo ga je, grafički oblikovalo i uređivalo dvadesetak studenata Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Časopis se sastoji od četiri dijela, a to su: Kemijska posla (vijesti i najave događanja), Znanstvenik (znanstveno-popularni članci), Boje inženjerstva (sport) i Stand-up kemičar (šale, križaljke i drugi zabavni sadržaj). Za svaki je dio zadužen jedan urednik, a glavna urednica časopisa je Ines Topalović, studentica treće godine FKIT-a.

Izdavanje se planira svaki mjesec kroz akademsku godinu, a časopis je dostupan na sljedećoj poveznici.

Članovi Studentske sekcije i svi uključeni u ovaj projekt nadaju se suradnji i s drugim zainteresiranim studentima i djelatnicima srodnih fakulteta koji žele objavljivati u Reaktoru ideja. Pozvane su i druge studentske udruge koje planiraju skore aktivnosti da o tome obavijeste uredništvo s ciljem objavljivanja.

U Sekciji se također planira case study natjecanje za studente u području kemijskoga inženjerstva, promicanje znanosti među mladima iz domova, recikliranje plastike na Fakultetu, sportski dan Fakulteta te razna predavanja. Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije i inače je iznimno aktivan u znanstvenim i sportskim aktivnostima. Tako su studenti toga fakulteta već petu godinu zaredom pobijedili na Tehnologijadi, sportskom i znanstvenom natjecanju tehnoloških fakulteta na kojemu, osim FKIT-a, sa Sveučilišta sudjeluju i Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Metalurški fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet i Grafički fakultet.

U Studentskoj se sekciji HDKI-ja nadaju da će njihove aktivnosti dodatno promovirati znanost, STEM područje (Science, Technology, Engineering, Mathematics), ime Fakulteta i ime Društva. Kroz svoje djelovanje žele aktivno preuzeti brigu o svojoj budućnosti i razvoju profesionalne karijere, uz nadu da će ih u tome podržati znanstveno i stručno okruženje.Top