Vijest
05.11.2019

Studentica Studija dizajna Iva Primorac osmislila vizualni identitet i slogan predsjedanja Hrvatske Vijećem EU

Iva Primorac, studentica diplomskoga Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, osvojila je prvu nagradu na Natječaju za oblikovanje vizualnog identiteta i slogana predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine.

Na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, održanoj u ponedjeljak 4. studenoga u auli, rektor Boras dodijelio je 26 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade „Fran Bošnjaković“ i „Andrija Mohorovičić“ za 2019. te posebna priznanja studentima i suradnicima Sveučilišta. Iva Primorac dobila je posebno priznanje Sveučilišta u Zagrebu.

Vizualni identitet predstavljen je u srijedu 30. listopada 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na konferenciji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Bio je prisutan i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras kao i rektori drugih hrvatskih Sveučilišta.

Javnopozivni natječaj za oblikovanje vizualnog identiteta i slogana predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. provelo je Hrvatsko dizajnersko društvo kao Provoditelj te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo kulture u svojstvu Raspisivača. Na Natječaj je stiglo ukupno 26 radova koje je dostavilo pet pozvanih timova odabranih putem javnog poziva, timovi Studija dizajna i Sveučilišta Sjever te još devet autora/timova.

Tijekom ljetnog semestra ak. god. 2017./18. studenti 2. godine preddiplomskog studija Studija dizajna smjera vizualnih komunkacija, s mentorima prof. Stipom Brčićem, prof. Nenadom Doganom i prof. Ivanom Doroghyem te komentorima doc. Tomislavom Vlainićem, pred. Dinom Milovčić i asist. Marijom Juza radili su na projektima za navedeni Natječaj.

Ocjenjivački sud Natječaja za oblikovanje vizualnog identiteta i slogana predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine, u sastavu: Damir Bralić, Antti Hinkula, Jan Pavlović, Nevena Tudor Perković, Zvonimir Frka Petešić, Katja Šare i Jakov Vilović, nagradu za najbolji vizualni identitet dodijelio je radu pod nazivom Tipografska šahovnica autorice Ive Primorac, studentice Studija dizajna, mentora Stipe Brčića i komentorice Marije Juza.

EU2020_Iva Primorac EU2020_premijer i Primorac

Izvor fotografija: Vlada RHTop