Vijest
23.05.2017

Studenti PMF-a u finalu Svjetskoga studentskoga ACM ICPC natjecanja 2017.

Finale Svjetskoga studentskoga ACM ICPC natjecanja u programiranju održava se od 20. do 25. svibnja 2017. u Rapid Cityju, Američkim Sjedinjenim Državama. Ove godine predstavnici Sveučilišta u Zagrebu su studenti Matematičkoga odsjeka s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta: Mislav Balunović, Domagoj Bradač i Marin Tomić.   


ACM ICPC (International Collegiate Programming Contest) najstarije je i najprestižnije natjecanje u algoritamskome programiranju koje se u ovom obliku održava od 1977., a Hrvatska na njemu sudjeluje od 1996. godine.

Studenti Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta svoje su mjesto osigurali među 133 najbolja tima osvojivši 2. mjesto na Srednjoeuropskom regionalnom studentskom ACM natjecanjukoje se održavalo u Zagrebu od 18. do 20. studenoga 2016. Na regionalnim natjecanjima diljem svijeta, nastojeći izboriti plasman u finale, sudjelovalo je 46381 studenata s 2948 sveučilišta iz 103 države sa šest kontinenata. 

U Rapid Cityju timove od po tri natjecatelja očekuje više od osam teških problemskih zadataka koje će kroz pet sati morati zajedničkim snagama rješavati u programskim jezicima C/C++ ili Java.

Hrvatski savez informatičara sa studentima informatičarima radi posljednjih 20 godina te je ovo peti put da je tim iz Hrvatske izborio plasman u finale Svjetskoga studentskog ACM ICPC natjecanja.

Prvi je puta bilo 2008. kada su u Kanadi nastupili studenti Igor ČanadiLuka Kalinovčić i Lovro Pužar, šest godina kasnije u finalu u Rusiji nastupio je također tim Matematičkoga odsjeka PMF-a Stjepan GlavinaIvan Katanić i Goran Žužić, godinu dana kasnije u finalu u Maroku sudjelovali su studenti Stjepan GlavinaIvan Katanić i Gustav Matula, a prošle godine u Tajlandu studenti Ivan LazarićMihael Liskij i Tonko Sabolčec.
Na sva četiri nastupa u finalu studenti PMF-a ostvarili su izvrstan uspjeh, tri puta osvojivši srebrnu medalju.

Sastavni dio i važni članovi tima Matematičkoga odsjeka su i stručni voditelji doc. dr. sc. Ante Đerek, koji je tim Sveučilišta u Zagrebu vodio i zadnje tri godine, kao i Krešimir Malnar, odgovorni voditelj tima, koji je ove godine u ulozi Regional Contest Directora, sudjelujući na RCD Symposiumu.

Natjecanje počinje u srijedu 24. svibnja u 17 sati po hrvatskome vremenu, a natjecanje je moguće pratiti i uživo na stranici http://icpcnews.com, http://myicpc.icpcnews.comhttp://icpclive.com i http://icpc.baylor.edu/scoreboard/.

Nastup tima Matematičkoga odsjeka PMF-a u finalu Svjetskoga studentskoga ACM ICPC natjecanja organizira Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.Top