Vijest
12.04.2017

Stručna rasprava "Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja"

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 12. travnja 2017. u 11 sati održan je stručni skup pod nazivom "Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja" kao dio ciklusa tribina "Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske". Skup je organiziralo Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, poslijediplomskim sveučilišnim specijalističkim interdisciplinarnim studijem Intelektualno vlasništvo i Udrugom inovatora Hrvatske.

Skup su na početku pozdravili prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić. Uvodno izlaganje održala je dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske, a sudionici panel rasprave bili su: red. prof. art. Zrinko Ogresta, redatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti, Tonči Huljić, glazbenik, Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu, Damir Novinić, savjetnik-mentor u Uredu glavnoga ravnatelja HRT-a i Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška pertnerstva, Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture. Raspravu je moderirala doc. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, voditeljica poslijediplomskog sveučilišnog specijalističkog interdisciplinarnog studija Intelektualno vlasništvo. Voditelj Tribine je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

Kreativne industrije_panelisti_travanj2017

(s lijeva na desno: Zrinko Ogresta, Tonči Huljić, Goranka Horjan, Damir Novinić, Irena Kregar Šegota i moderatorica Tribine Romana Matanovac Vučković; izvor fotografija: Damir Humski)

Kulturne politike, kulturne industrije te autori i drugi stvaratelji u području kulture važan su dio inovativnog sustava svakog društva. Recentne empirijske analize pokazuju da kulturne industrije u Hrvatskoj, temeljene na zaštiti autorskoga prava, čine i do 5% društvenog bruto proizvoda, dok je u najrazvijenijim državama Europske unije taj udio i veći. Stoga je važno prepoznati neposredne i posredne učinke kulturnih industrija na zapošljavanje i rast gospodarstva. U nekim situacijama one generiraju neposredan prihod, kao što je to slučaj u glazbi, audiovizualnom sektoru ili u medijima, dok u drugima one imaju brojne posredne učinke, kao što je to slučaj u turističkoj djelatnosti u kojoj je doprinos kulturne ponude nezaobilazan.

Kreativne industrije_Simpraga_travanj2017

(Miljenko Šimpraga, voditelj Tribine)

Tribina  „Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske“ organizirana je kao niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica kojima je cilj poticati i popularizirati ideju o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva. Takvo gospodarstvo Hrvatskoj će omogućiti lakši oporavak i izlazak iz krize. S jasnim ciljem, a to je sveopći boljitak i podizanje kvalitete života i velikim entuzijazmom za njegovim ostvarenjem, bitno je otvarati javne diskusije, promišljati i razgovarati o instrumentima zaokreta prema inovativnom gospodarstvu.

Poziv i program

 Top